Szülő- és gyereknevelés

A nyári szünetben rengeteg veszély leselkedik az unatkozó gyerekekre a vasutak közelében – Mit tanítsunk meg a gyerekeinknek?

Nyári veszélyek

Senkinek sem, de egy gyereknek, fiatalkorúnak főképpen semmi keresni valója nincs tiltott vasúti területen tartózkodni! A gyerekeket, fiatalokat kiemelten érintő vasúti veszélyekre, valamint felnőtt kísérőik felelősségére hívja fel a figyelmet a nyári szünidő közeledtével a MÁV és a rendőrség.

Az elmúlt egy hónapban két olyan eset is történt, amikor vasúti területen a szabályok megszegése miatt felnőtt kísérettel közlekedő gyermekcsoport került olyan veszélyes helyzetbe, amely akár tragédiába is torkolhatott volna.

Május végén egy kettő kísérővel közlekedő húszfős iskolás csoport a tilos jelzés ellenére átgyalogolt egy vasúti átjárón, majd néhány héttel később egy vasútállomáson egy gyerekcsoport kísérőiekkel együtt átszaladt a vágányokon, hogy rövidebb úton szálljanak át egy másik vonatra.

Kormányos László a MÁV-START műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettese a fenti két esetet vérfagyasztónak nevezte, és arra hívta fel a figyelmet: a szabályok betartásával elkerülhetők a veszélyes helyzetek.

Tilos átfutni a piros jelzésen, tilos felmászni a szerelvényekre

A vasútállomásokon és a vasúti átjárókban oda kell figyelni, továbbá tilos felmászni a szerelvényekre, a felsővezetékek miatt halálos sérüléseket lehet szerezni, valamint a vonatok dobálása, illetve eléjük akadályok - kövek, ágak - helyezése - ön- és közveszélyes.

Egy korábbi interjúnkban a MÁV szakértői felhívták a figyelmet:

   Már 2 méteres távolságból is életveszélyes a vezetékhálózat! Szigorúan tilos a járművek alá menni, alattuk átbújni, illetve azok tetejére felmászni. Már önmagában az 5-6 méter magas jármű tetejéről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár halálos következménnyel is járhat. A villamos felsővezeték megközelítése is életveszélyes, a felsővezetéken keresztül az energiarendszer által táplált villamos ívkisülés veszélye már 2 méteres megközelítési távolságtól fennáll, amely áramütést, súlyos vagy életveszélyes égést okoz. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes.

Beszéljünk a gyerekeinkkel a lehetséges veszélyekről

A MÁV arra kéri a felnőtt kísérőket, hogy mutassanak példát a gyerekeknek, és mindenki tartsa be a szabályokat.

2024 január elseje óta a MÁV a vonalain 16 ezer csoportot szállított. Ez mintegy félmillió fiatal utast jelent. A MÁV múlt pénteken rekordot döntött, ugyanis aznap 1500 gyermekcsoport, több mint 50 ezer gyerek utazott a vasúton.
Megjegyezte, a vasúttársaság és a rendőrség sokat dolgozik azon, hogy a vasútbiztonsági információkat eljuttassák a gyerekekhez, a tanárokhoz, szülőkhöz.

EZ IS ÉRDEKELHET: Életveszélyes brahiból felmászni a vonat tetejére, szakember magyarázza el, miért!

A MÁV szóvivői a körültekintés, a fegyelmezettség, valamint a tisztelet fontosságát emelte ki a közlekedésben.
Hangsúlyozták azt is, hogy a közlekedési szabályokat meg kell ismertetni a gyerekekkel.

Forrás: MTI
A nyitókép csak illusztráció, forrás: 123rt

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás