Szülő- és gyereknevelés

Összefogtak az észak-ír nagyik, és közösen megkötötték a falujuk makettjét gyapjúból!

Kötésrajongó nagyik gondoltak egyet, és elkészítették a saját falujuk modelljét gyapjúból – természetesen a kicsiny település ikonikus épületeit, úgy mint a postahivatalt és a pub-ot sem hagyták ki.

Legutóbb egy rendkívül szívmelengető közösségépítő projektről számoltunk be, amelyben egy bájos svéd városka vezette be a köszönésterápiát, hogy lakói a korai sötétedés miatt ne érezzék magukat depressziósnak és elszigeteltnek. Ezúttal egy észak-ír falu lopta be magát a szívünkbe egy zseniális közösség-összekovácsoló elgondolással, amit sikeresen meg is valósítottak. Minden May Aitcheson kósza ötletével kezdődött...

Az említett 73 éves nagymama ugyanis gondolt egyet, és megkötötte a saját házát. A kedves ötlet aztán lavinát indított el a szorgos asszonyok között, és közös faluprojektté állt össze.
Alig hét hónappal és több millió öltéssel később a nyugdíjas kötőklub egy mindenkit lenyűgöző falumakettel állt elő. A mintát nem más, mint az a bájos észak-írországi falucska, Cloughmill szolgáltatta, ahol a hölgyek élnek.

A gyapjúfalu nem csak az említett postahivatalt és pub-ot, hanem a játszóteret és a karfiolokkal teli parcellákat, és egy sor más felismerhető épületet, utcákat mintáz meg egészen valósághűen.

Mrs. Aitcheson nagyjából hét évvel ezelőtt hozta létre a Cloughmills Kötő Klubot, miután nyugdíjba vonult, az mostani falukötési láz viszont csak mostanra lobbant be. A klub 35 tagját vélhetőleg nem sokáig kellett győzködnie az ötletgazda hölgynek, mert mindenki szorgosan nekiállt a projektnek, így szerda délelőttönként összejártak, és két órán át jókat beszélgetve közösen kötögették a falujukat, szövögették jövőbeli terveiket.

   "A kötött nevezetességek nagyon hasonlítanak a valódiakra - körbejártam és fényképeket készítettem a tabletemmel, és ezek alapján dolgoztunk. A legtöbb épület és üzlet gabonapelyhes dobozokból készült, amelyeket körbe kötöttünk. Teljesen el vagyok ragadtatva a végeredménytől, el sem hiszem, hogy sikerült. Mindenki nagyon keményen dolgozott, és nagyon büszke vagyok rájuk".

Eddig 1500-an tekintették meg a mesebeli makettet a mindössze 1000 lakosú faluban. A látványosságért a nagyik most adományokat kérnek, és azt remélik, hogy legalább 3000 font összegyűlik a Macmillan rákellenes jótékonysági szervezet számára.

A projekt azért is felbecsülhetetlen értékű, mert minden héten összehozza az idős tagokat, akik közül sokan a környék vidéki jellege miatt meglehetősen elszigeteltnek érezhetik magukat. "Amikor az ember nyugdíjas, hiányzik a munka, és ez jobb, mint a munka".
Ezek után kíváncsian várjuk, mennyire ragadós az észak-ír példa, és melyik a magyar falu lesz az, amelynek asszonyai hasonló látványossággal állnak elő.  

EZ IS ÉRDEKELHET: Követendő példával állt elő a magányosság leküzdésére egy svéd városka

Forrás: DailyMail 
Nyitókép: YouTube / News Today, eredeti: Photopress Belfast

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás