Szülő- és gyereknevelés

Őszinte beszélgetés vagy felcsipegetett félinformációk? – Ezért beszélj nyíltan a lányoddal a menstruációról

Ma már szerencsére nagyon ritka, hogy egy lányt teljesen felkészületlenül érjen az első menstruáció, viszont az innen-onnan felcsipegetett információmorzsák helyett ideálisabb, ha egyenesen az édesanyjával tudja ezt a kérdést megbeszélni. A mai szülők generációja előtt azonban nem igazán van minta arra, hogyan hozzák szóba ezt a témát a kislánnyal.


„Anya, lehet, hogy ez a kérdés most kicsit furcsa lesz, de mi az, hogy menstruáció?” – kérdezte tőlem az akkor nyolc és fél éves kislányom, és hiába voltunk csak ketten a szobában, egészen lehalkította a hangját, hogy az apja és a bátyja meg ne hallják, miről beszél. Néztem a testileg már nőiesedni kezdő kislányomat – családunkban generációk óta korán érnek a lányok -, és az első reakcióm ez volt: „De örülök, hogy megkérdezted!”

Tényleg örültem. Addigra már hónapok óta tudtam, hogy szóba kell lassan hoznom ezt a témát, de valahogy soha nem volt rá megfelelő az alkalom. Ő pedig bízott bennem annyira, hogy megelőzött. A beszélgetésünkből kiderült, hogy valami fogalma van róla, de engem találta a legalkalmasabbnak arra, hogy rendet tegyek az egymásnak ellentmondó félinformációk halmazában.

Szülői pályafutásom alatt elég ritkán szokott velem ilyesmi előfordulni, de most nagyon büszke voltam magamra. Valamit jól csináltam. Bízik bennem a kislányom.

Nekem annak idején eszembe se jutott, hogy ezt a témát anyukámmal vitassam meg, pedig amúgy nagyon jó volt a kapcsolatunk. Osztálytársak és idősebb barátnők elejtett megjegyzéseiből és a szép emlékű Bravo magazin Szerelem, szex, gyengédség rovatából állítottam össze a valóságtól elég távol álló elképzeléseimet. Amikor anyu érezte, hogy ennek a fele se tréfa, a 11. születésnapom előtt nem sokkal megvette a Válaszok lányoknak című felvilágosító művet, és milyen jól tette, ugyanis egy hónap múlva elkezdtem menstruálni, de addigra, hála a könyvnek, már szinte teljesen felvilágosult lettem a témában.

Most álljanak itt a leggyakoribb kérdések, ami a lányokat foglalkoztatja a menstruációval kapcsolatban, és amelyekkel minden anyának érdemes tisztában lenni:

Mikor kezdődik a menstruáció?

Nagy általánosságban a mellnövekedés megindulása után kettő, és a fehér folyás megjelenése után fél évvel, tehát valamikor 9 és 16 éves kor között. Az érés tempója öröklődik, tehát ha te későn kezdtél vérezni, valószínűleg a lányod is későn fog.

Miért érnek egyre korábban a kislányok?

Az elmúlt 150 évben egyre korábbi életkorban jött meg a lányok első menstruációja. A 19. században még inkább a tizenéves kor közepe volt az átlagos – például hiába jegyezték el a belga Stefánia hercegnőt 15 éves korában a mi Rudolf főhercegünkkel, az esküvővel még egy évet várni kellett, mert a menyasszony menzesze még nem jött meg addig. Ennek okát a legtöbb szakértő a jobb higiéniás viszonyokkal, a bőségesebb és jobb minőségű táplálkozással és magasabb testzsírszázalékkal magyarázza, vagyis, hogy a szervezet úgy érzi, hamarabb áll készen a termékenységre és a szaporodásra.

Mit használjon a menstruálni kezdő kislány?

Az első időszakban inkább a betétet javasoljuk, mert egyszerűbb a használata, de a tampon sem tesz kárt a serdülő lányokban. Nem igaz, hogy átszakítja a szűzhártyát, hiszen eleve több rugalmas nyílás található rajta (ha nem így lenne, a vért sem tudná kiengedni). Sportoláskor, nyaraláskor sokkal kényelmesebb a tampon, inkább arra kell odafigyelni, hogy a fiatal kislány nem felejtse el kicserélni, és hogy mindig nagyon alaposan mosson kezet előtte.

Mi okozza a hasfájást, és hogyan lehet enyhíteni?

A menstruáció oka az, hogy a peteéréskor megvastagodott méhnyálkahártya, amelynek az lett volna a szerepe, hogy védje a beágyazódó embriót, a megtermékenyülés elmaradása miatt leválik. A méh ilyenkor összehúzódik, hogy segítse a folyamatot, és ez okozza a görcsös fájdalmat.

És ez sokszor tényleg nagyon fáj. Nyugodtan lehet adni a korának megfelelő fájdalomcsillapítót a kislánynak. Ha a gyógyszer hatására a fájdalom megszűnik, nincs több teendő, ha azonban a görcs csillapíthatatlan, minél előbb nőgyógyászhoz kell fordulni, mert valószínűleg egyéb probléma (például ciszta) áll a háttérben.

Mit tegyünk, ha rendszertelenül menstruál a kamaszlány?

A menstruációnak idő kell, amíg beáll, így az első két évben természetes, ha össze-vissza jön meg, vagy akár néhányszor ki is marad. Ha két év alatt sem rendeződik, már érdemes lehet megmutatni orvosnak, de azt akkor is tudni kell, hogy a női szervezet nem gép, és a felnőtt nők közül is kevesen menstruálnak óramű pontossággal. Néhány nap ide vagy oda semmilyen életkorban nem probléma, ha azonban két év után még mindig gyakran kimarad, vagy heteket késik, már utalhat egyéb problémára.

Hogyan kezeljük a menstruáció témáját a családon belül?

Ez a családi dinamikától függ, de nagyon fontos, hogy ne hozzátok zavarba a kislányt. Természetes, ha az édesapjának négyszemközt elmondod, hogy elkezdett a lányotok menstruálni, de nem biztos, hogy a tág családot érdemes ezzel szórakoztatni a vasárnapi rántott hús felett – főleg nem az egyébként is szégyenlős kamaszlány füle hallatára. A fiútestvéreknek is egyértelműen a tudomásukra kell hozni, hogy megengedhetetlen ezzel kapcsolatban ízléstelen vicceket elsütni. Nem azért, mert titok, hanem mert magánügy – olyan magánügy, amihez akár a nagymamának, akár a testvérnek csak akkor van köze, ha maga a kislány szeretné, hogy legyen.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás