Szülő- és gyereknevelés

Pókemberré akart változni a 8 éves kisfiú, ezért megcsípette magát egy mérges pókkal

Szándékosan csípette meg magát egy emberre is veszélyes mérgű fekete özveggyel egy nyolcéves kisfiú Bolíviában, mert azt remélte, hogy így szupererőre tehet szert, mint kedvenc képregényhőse, a Pókember.

 

A kisfiú játszás közben, egy kő alatt bukkant a pókra az ország nyugati részén fekvő Vichuloma város közelében. Miután az ízeltlábú fekete potrohán észrevette a vörös mintát, elhatározta, hogy megcsípeti magát vele. A gyerek a kézfejére helyezte a pókot, majd addig piszkálta, amíg az megcsípte. Ezután egy üvegbe zárta és hazament - nyilatkozta Ernesto Vásquez, az oruroi megyei egészségügyi szolgálat munkatársa.

Három óra elteltével, miután nagyon rosszul lett, elárulta a szüleinek a történteket. A kisfiút azonnal kórházba szállították, ahol ellenszérumot kapott, állapota pedig jelentősen javult.

A Latrodectus pókok, közismert nevükön fekete özvegyek, az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak. E pókok mérge egy alfa-latrotoxin nevű idegmérget tartalmaz, ami hatással van az idegrendszerre, és olyan tüneteket okozhat, mint a fájdalom, bőrpír és duzzanat a csípés helye körül, hasi görcsök, hányinger és hányás, remegés és izzadás. A nőstények mérge az emberre veszélyes, de csak ritkán halálos.

Félelmetes hírnevük ellenére azonban ezek a pókok általában csak önvédelemből vagy vélt fenyegetés hatására harapnak. A fekete özvegy által megmart személyek gyakran nem szenvednek súlyos szövődményektől, bár különböző mértékű kellemetlenségeket tapasztalhatnak, és súlyosabb esetekben orvosi kezelésre lehet szükségük. Mindazonáltal nagyon ritka esetekben egyes özvegyfajok harapása halálos lehet, amit a szervezetben lévő idegjelek súlyos zavara okoz. Általában a kisgyermekek, az idősek és az alapbetegségben szenvedő emberek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a pókcsípések miatt.

Az ikonikus szuperhős története szerint a tinédzser gimnazista Peter Parker azután kapja emberfeletti képességeit Pókemberként, hogy egy mérges pók megharapja. A jelenlegihez hasonló eset már 2020-ban is történt Bolíviában. Akkor egy nyolc-, tíz- és tizenkét éves fiú együtt csípette meg magát egy fekete özveggyel, hogy Pókemberré változzanak.

Az egészségügyi tisztviselő hozzátette:

A szülőknek fel kell világosítaniuk a gyerekeket, különösen a 11 év alattiakat, hogy milyen kockázatokat rejtenek magukban az ilyen pókok által okozott csípések. Ha nem kezelik őket azonnal, a következmények "végzetesek" lehetnek.
Ezek a vörös hátú fekete pókok fekete özvegyek nem tesznek senkit Pókemberré - épp ellenkezőleg, életeket veszélyeztetnek

 - mondta Vásquez.

- via -
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás