Szülő- és gyereknevelés

Pszichológus: "Ez még fontosabb a gyerekek számára, mint a szülői szeretet"

A gyerekeknek két dologra van szükségük a boldog élethez – állítja Dr. Lisa Damour amerikai klinikai szakpszichológus, aki tizenéves lányok fejlesztésére szakosodott. Magyarul megjelent könyve: Gubancok – Kamasz lányok támogatása a felnőtté válás hét állomásán. Mutatjuk, mire gondolt.

Ha feltesszük azt a lecsupaszított kérdést, hogy: mire van szükségük a gyerekeknek a boldogsághoz és a későbbi boldoguláshoz, akkor a szülők azonnali válaszként rávágják: "Szeretetre!". És így is van, mert a szeretet valóban nagy szerepet játszik a gyerekfejlődésében, de ez csupán az egyik hozzávalója a boldog élet receptjének. Van egy másik fő összetevő is, amire a gyerekeknek szükségük van az ahhoz, hogy egy nap felnőttként önállóan is képesek legyenek sikeresen boldogulni. Ezt úgy hívják: struktúra, amit értelmezhetünk világos korlátoknak, szabályoknak, rendnek, ki ahogy hívja.

Struktúrát csak a szüleitől kaphat a gyerek

Dr. Lisa Damour pszichológus a Quartz magazin interjújában elmagyarázza, miért olyan fontos ez utóbbi a gyerekek számára.

   "Bár a szeretet és a odaadás fontos, de nem mindig segítik a gyerekeket abban, hogy a felnőtt életben is megállják a helyüket. Ugyanis ehhez szabályok és fegyelem szükségesek. A gyerekek kaphatnak melegséget a tanáraiktól, a barátaik, a szüleitől, de struktúrát csak a szüleiktől kaphatnak”.

Miért olyan fontos a struktúra a gyerekek számára

Szerinte, ha a gyerekek életéből hiányzik a struktúra, ez a hiány felnőttkorban akár szorongáshoz is vezethet. A fegyelem és szabályok nélkül nevelt gyerekek csonka és rosszul felkészült felnőttkorra számíthatnak. A szülőkre tehát úgy kell tekinteni, mint következetes vezéralakokra, akik az életben az állandóságot jelentik.

Mindemellett a szeretetet sem szabad leértékelni:

   „A gyerekeknek szükségük van arra, hogy érezzék, mennyire szeretik őket a szüleik, de ismerniük kell a szabályokat. A szülők engedékenysége és következetlensége nyugtalanító és szorongást keltő lehet számukra”

– magyarázza Dr. Damour. A szakértő szerint a szeretet és a struktúra lényege a boldog felnőtté válásnak.

A pszichológus egyúttal minden szülőt megnyugtat: tinédzserkorban a stressz is belefér, mert segít abban, hogy gyermekeink később stressztűrőbbek legyenek. A szülőknek tehát nem kell minden károsnak gondolt helyzetből kimenekíteniük a gyermeküket, elegendő, ha a két fő nevelési pillérre összpontosítanak. A struktúra majd a szakmai életben, a szeretet pedig a párkapcsolati életben lesz mankója a most még csak gondtalan gyermekkorukat élő ifjúságnak.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás