Szülő- és gyereknevelés

TE HÁNYSZOR HAZUDOD A GYEREKNEK, HOGY MINDEN RENDBEN VAN?

Anya, mikor lesz vége a járványnak? Meddig járunk iskolába? Apa, tényleg elköltözünk, ha elveszíted a munkádat? Betegség, élet, halál, tragédiák: a gyerekek mostanában többet kérdeznek ezekben a témákban, mint valaha.

A gyerekek (is) szeretik biztonságban érezni magukat, azaz egyértelmű és megnyugtató válaszokat várnak tőlünk a kérdéseinkre. Csakhogy mi, szülők is épp a beláthatatlan jövő miatt aggódunk, egy sor olyan tényezőt látva, amik felett egyszerűen nincs hatalmunk. Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk mindenre a választ. Sok esetben még annyira sem, hogy legalább magunkat megnyugtassuk. Mégis helyt kell állnunk szülőként, akár szorongunk, akár nem. Na de hogyan? Dr. Rebecca Schrag Hershberg klinikai pszichológus és tanácsadó három fontos tanáccsal és egy érzékletes példával látta el a szülőket:

Kezdd te a beszélgetést!

Nagyon könnyű a szőnyeg alá söpörni a problémákat azzal, hogy majd akkor beszélünk rázós kérdésekről a gyerekkel, ha kérdez. Ha meg sem szólal, talán nem is foglalkoztatja, mi lesz a jövőben. Ez persze a legtöbb esetben csupán szülői struccpolitika, aminek következtében a gyerek magára marad a félelmeivel – vagy talál egy olyan felnőttet, akivel beszélgethet, csak épp nem mi leszünk az. A gyerekek cseppet sem bolondok, nagyon is érzékelik, mi folyik körülöttük a világban, sokkal több mindent hallanak és éreznek meg, mint szeretnénk. Ha ezeket folyamatosan kommunikálják nekünk, szerencsénk van, ha nem, akkor nekünk kell szóba hoznunk a témát, mielőtt a gyerekben az rögzülne, hogy a szülei titkolóznak előtte. Hiszen minden sokkal félelmetesebb, amíg ismeretlen és amíg nem szabad róla beszélni.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvashatjátok. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás