AjánlóFilm

Ajánló

Élet az anyaméhben

A magzati korára senki sem emlékszik, ezért az anyaméhben való tartózkodás körülményeit még mindig titkok veszik körül.

A National Geographic filmje azt a lenyűgöző folyamatot tárja elénk, amely során az anyai és apai ivarsejtek egyesüléséből nagyjából negyven hét alatt egy új, önálló emberi lény fejlődik. A hagyományos fekete-fehér ultrahangos felvételek – gyenge felbontásuk és technikai akadályok miatt – csak korlátozott bepillantást tesznek lehetővé a magzat életébe.

A számítógépes technológia rohamos fejlődésével azonban mára gyökeresen megváltozott a helyzet: az elmosódott, homályos kétdimenziós képek életszerű, háromdimenziós felvételeknek adták át a helyüket. Az Élet az anyaméhben készítői még ennél is tovább mentek: egy, a negyedik dimenzióként a múló időt is figyelembe vevő technológia segítségével most hétről hétre, valamennyi fontos mozzanatra kitérve mutatják be az ember fejlődését a megtermékenyüléstől az első szívdobbanáson és az érzékszervek munkába állásán át a világra jövetelig.

A lenyűgöző képeken figyelemmel kísérhetjük, amint a magzat kinyújtja a lábát és „rugdosni” kezd, ami a reflexes járás megfelelője. Láthatjuk, hogy nyitogatni kezdi a szemét, grimaszokat vág, vagy éppen az ujját szopja. Megtapasztalhatjuk, hogy a külvilág zajai - így a zene és a hangosan skandált gyerekmondókák - az anya testén keresztül is eljutnak a magzatig, és hogy ezekre a hangokra mozgással reagál. A dokumentumfilmből az is kiderül, hogyan lehet egy anyaméhben fejlődő babát megműteni.

Az Élet az anyaméhben című alkotást, amelyet a National Geographic csatorna vetített 2007-ben, még kettő követi: az Élet az anyaméhben – Ikrek és az Élet az anyaméhben – Állatvilág. Mindegyik feledhetetlen élményt nyújt azoknak, akik elkísérik az alkotókat a csodálatos utazásokra.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás