AjánlóKönyv

A te meséd is benne lehet egy könyvben!

Már egy évtizede zajlik a program, és idén is nagy erőkkel dolgoznak a szervezők azon, hogy ősszel ismételten megjelenhessen az új „Mesém” című kötet, amelyhez már várják a "szerzők" jelentkezését.

A kiadvány egy különleges kulturális kapocs gyermek és felnőtt között, határon innen és túl, s amely egy – családot, magyar nyelvet és hazát összekötő, pedagógiai gyakorlatot átadó – nem mindennapi közösséget alkot. Ezt a kört egy olyan kivételes, évről évre megjelenő mesekönyv teremtette meg, amelyben a meséket nagy részben gyerekek írják és – az internetre történő feltöltést követően azokat – más településen, más gyerekek illusztrálják, szülők nagyszülő olvassák mesélik.

 

Eddig is sokan jelentkeztek, de idén azt szeretnék, ha még többen megismernék ezt a lehetőséget, hogy felismerhessék és támogathassák a tehetségüket. A közös mesék és illusztrációk a Mesém projekten keresztül összekapcsolnak embereket minden magyarlakta területen, Los Angelestől Brazílián át Csíksomlyóig.

 

Hogy kezdődött?

"Néhány iskolás kölyök a budapesti Pataky Művelődési Központ környékéről, mesékkel és kisebb írásművekkel ostromolt; hogy tetszik-e nekem vagy sem? Csináltunk nekik egy szerkesztőséget Krisztával. Mentorálását magunkra vállaltuk, irodalmi és technikai szerkesztést tanítottunk nekik, de alapvetően saját maguknak csináltak egy újságot. Havilap lett belőle, amely öt évig működött, és talán a környék legnépszerűbb és kelendőbb 16 oldalas kiadványa lett – BanyaNyúz címmel. Az önmagát építő gyerekcsoportban egyre több tag, egyre több írást produkált, köztük sok mesével együtt. Erre jelenősen rásegített az éppen aktuális Harry Potter–láz is. Ezért tíz évvel ezelőtt kiírtunk egy meseíró és egy rajzpályázatot. Egyetlen dologban voltunk biztosak: valami újat szerettünk volna létrehozni.Hősiesen megküzdöttünk a kézírásokkal, gépeltünk heteken át. Úgy gondoltuk, hogy aki vette a fáradságot és küldött nekünk mesét, azt nem zárhatjuk ki, csak mert nem tud internetezni. Ez időtájt, nem is volt gyakori a családokban az állandó internet kapcsolat. Mikor az első online mesekönyvet kitaláltuk, még egy Word dokumentumban, betűrendbe rendezve követték egymást a mesék, és ezek kerültek fel a művelődési központ oldalára. Visszagondolva, az is csoda, hogy azokkal a technikai feltételekkel létre tudtuk hozni az akkori első online mesekönyvet…Több mint ötszáz mese, és közel ezer rajz érkezett az első évben."

A folytatásról itt lehet olvasni

 

 

A pályázati kiírás itt található!

 

 

 

 
Címkék: könyv, mese, pályázat

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár