AjánlóKönyv

A Tesó-ügy

Végre egy könyv, ami úgy kezeli a testvér kérdést, ahogy az egy gyerek fejében lejátszódhat. Hiszen egyfelől tényleg remek, ha az embernek testvére születik, ám nem kevés kellemetlenséggel is jár...

Persze, a felnőttek mindig azt hajtogatják, hogy lesz majd kivel játszani, miközben a valóságban egy kistesó eleinte csak üvölt, még éjszaka is, állandóan elveszi mások elől anyát, aki amúgy meglehetősen lestrapált, mióta az öcsi/húg megérkezett. És még játszani sem lehet vele, sőt, ha mikor megnő egy kicsit, a helyzet csak romlik, hiszen szétrombolja azt, amit a nagyobb épített.

Közben meg állandóan azt kell hallgatni, hogy "maradj csöndben, mert alszik”, "vigyázz rá”, meg "te vagy a nagyobb és okosabb, a kicsit nem szabad bántani”.

Finy Petra könyvében a tesókkal kapcsolatos pozitívumok és negatívumok is helyet kaptak. Szellemesen készíti fel a gyereket arra, mi vár rá, ha megérkezik az egyelőre kézzel foghatatlan, anya hasában rejtőző idegen.

Említést tesz a várandós mama érzékenységéről, a szoptatásról és szülésről, az apukák és nagymamák befűzhetőségéről is, de mindezt úgy, hogy a kicsi érzi, bármennyire is vicces, mégiscsak méltatlan lenne a valóságban is visszaélni a helyzettel.

Tomasso Levente Tani illusztrációi pedig csak még tovább fokozzák a hatást: az élénk színű, szimpla, talán kicsit szögletesen geometrikus ábrák segítségével még a legkisebb gyerek is pontosan megértheti, mi is történik körülötte ebben az őrült, zűrzavaros időszakban.

A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: könyv

Kölöknet hozzászólás

aláírás