AjánlóKönyv

Egy lány, egy bagoly és az emberi kapcsolatok

Stacey O’Brien: Wesley, kedvesem

Aki a könyvet a kezébe veszi, ellenállhatatlanul beleszeret. Lapjain igaz történet elevenedik meg: különös történet egy fiatal lányról, aki életének 19 évét egy gyöngybagoly társaságában töltötte.

Stacey O’Brien biológus elárvult és sérült vadon élő állatok rehabilitációjával foglalkozik a híres-neves kaliforniai Caltech-en (számos Nobel-díj szülőhelyén). Örökbefogadott egy négynapos gyöngybagoly fiókát, akiről tudott volt, hogy szárnyideg sérülése miatt sohasem lenne képes egérvadász, vadon élő állatként fennmaradni.

Stacey a viselkedésbiológus szakértelmével és anyai szeretettel foglalkozott Wesley-vel, barátság és mély lelki kapcsolat alakult közöttük. Ennek állít emléket a könyv.

Wesley olyan szokásokat alakított ki, amilyenek a vadon élő baglyok között lehetetlenek – pusztán Stacey közelsége és különleges együttélésük okán. Például szeretett fürdeni, szerette, ha Stacey hajszárítóval megszárította a tollazatát, Stacey-t mindenhová követte és kommentálta tevékenységeit a maga módján. Wesley kifinomult kommunikációs módszert és a vadon élő baglyokénál differenciáltabb „beszédet” fejlesztett ki, hogy megértesse magát.

Stacey O’Brien könyve megható, mulatságos, filozófikus és mélyen természetbarát. Ugyanakkor bepillantást enged a vadállatok rehabilitációjának titkaiba, a velük foglalkozó szakemberek munkájába, nehézségeibe, és segít felfedeznünk, hogy az állatok saját természetének törvényeit tiszteletben kell tartanunk.

Stacey O’Brien elkötelezett természetvédő. Ha az élőhelyek kényes egyensúlya megbomlik – írja –, az őshonos csúcsragadozó (az a ragadozó, amelyik az ökoszisztémában a tápláléklánc csúcsán áll) veszélyeztetett fajjá válik. „Ha a csúcsragadozó jól érzi magát, akkor a környezete is. Ha viszont a csúcsragadozó életében zavar támad, az egész rendszer összeomlik.

Stacey O’Brien megfigyeléseivel is bizonyítja, hogy az állati intelligencia sokkal magasabb rendű, mint gondolnánk, s hogy az állatoknak mélyebb és őszintébb érzelmi élete van, mintsem hinnénk - vagy szeretnénk hinni.

Fiúknak, lányoknak egyaránt ajánlom a Wesley, kedvesem című könyvet 13-14 éves kortól. Ajánlom minden szülőnek és pedagógusnak is: a természettől oly messze távolodott korunkban nagyon sok mindent újra kell tanulnunk az élővilágról és egymásról, emberek és állatok, felnőttek és gyerekek kapcsolatáról. Talán hihetetlenül hangzik, de Stacey és Wesley története erre is tanít.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás