AjánlóKönyv

Egy mesekönyv születése

Így készült: Dani és a kék bicikli

Egy mesekönyv elkészítése kimondottan izgalmas feladat. A Bringamesék című könyv kapcsán abban a szerencsében volt részem, hogy nem csak mint író vehettem részt benne, hanem a folyamat minden apró kis mozzanatát megfigyelhettem.

Az ötlet megszületése után egy történetnek, a figuráknak bizony testet kell ölteniük, ez pedig ritkán sikerül az iroda falai között. Az első változat persze egy hosszúra nyúlt munkanapon született meg, de utána sokszor találtuk magunkat kávézókban ötleteket gyártva, történetszálakat hajtogatva és sokat nevetve a képtelenségeken. 

A történet végül egyszerű és jól követhető lett: azt szerettük volna, ha a kicsik és a kicsit nagyobbak is örömet találnak benne. A központi figura Dani lett és az ő kék biciklije, amit apával együtt a Nagyi padlásán találnak meg. Miközben ezeket a részeket írtam, a nagymamám házikóját láttam magam előtt, és a kis sufnit, ahonnan a padlásfeljáró indult. Sosem voltam olyan bátor, hogy megmásszam azt a lépcsőt. Dani bezzeg nálam sokkal vagányabb gyerek.

Hogy hogyan is néz ki egy valódi, rejtélyes padlás, azt Dusik Móni mutatta meg igazán. Az ő rajzai keltik életre ezt a történetet, és ez nem utolsó sorban annak köszönhető, hogy Móni kézzel rajzolta meg az összes képet. Hétről hétre érkeztek hozzánk az újabb színes rajzok, amiket aztán sorba rendeztünk, összekevertünk, megnéztük elölről, hátulról, aztán újra sorba rendeztük.

Dani és a bicikli mellett kulcsfontosságú volt a kisfiú hű társának a megalkotása. Zokni kutya ötlete pontosan úgy jött, ahogy a történetben maga a kutyus érkezik: csak az ölünkbe pottyant. Egyszer csak tudtuk, hogy ez jó lesz. És onnantól kezdve én pontosan tudtam, hogy ez a kutya milyen nagyszájú, izgága, kalandvágyó, bőbeszédű és néha kissé bosszantó. Móni pedig egyetlen tollvonásnyi változtatás nélkül rajzolta meg a hosszú orrú, lógó fülű lila plüsskutyát. A gyerekek pedig imádják!

Persze a történetbe kell kaland és barátság és némi konfliktus is Micó, a kényeskedő macska személyében. Mire a történet véglegessé kerekedett, már úgy ismertük minden sorát, mint a tenyerünket, a rajzok pedig digitalizáláson és mindenféle utómunkálatokon estek át.

A cím az utolsó pillanatig kérdéses volt. Hetekig gyűjtögettük az ötleteket, szinte mindenkinek volt valami javaslata, és hazudnék, ha azt mondanám, mind szalonképes volt. Talán ezeken nevettünk a legtöbbet, és a merevlemez mélyén örökre megmaradnak majd az utókornak. Végül – mint sok más esetben – az első gondolat bizonyult a legjobbnak, és izgatottan adtuk nyomdába az első saját mesekönyvünket. És íme az eredmény. 

Mátyás Lara

Bringamesék - dani és a kék bicikli

A Bringamesék - Dani és a kék bicikli a Tea Kiadó első, saját mesekönyve. Színes, gazdagon illusztrált, tele kedves figurákkal és kalandos, mégis jól követhető történettel. A legkisebbektől egészen a kisiskolás gyerekekig mindenki örömmel forgathatja a lapokat és nyomon követheti Dani, Panni és Zokni, az égből pottyant plüsskutya kalandjait. 

És hogy Zokninak mitől nyúlik hosszúra a füle és miért repkednek ki színes buborékok az orrából? Nos, ez legyen meglepetés. A könyvet ide kattintva meg is tudod vásárolni.

 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás