AjánlóKönyv

Így írtuk volna mi, avagy miért kellett Nemecseknek meghalni??

Hibás döntés volt, hogy a Harry Potter-regényfolyam hősnője, Hermione Granger a regényfolyam végén nem Harryhez, hanem barátjához, Ron Weasley-hez ment hozzá. J. K. Rowling februárban vallotta be ezt a rajongóknak erről a kevésbé tetsző történésről. Kedvenc regényeinkkel gyerekkorunkban sokszor voltunk mi is így, néhány dolgot tuti máshogy írtunk volna az író helyében.

Gyerekszemmel a legismertebb regények fordulatai egyáltalán nem tűnnek ugyanis logikusnak. Legyen szó a magyar vagy a világirodalom könyveiről, srácok képesek értetlenül nógatni a fejüket: Nem lett volna egyszerűbb másként?

Összegyűjtöttünk öt tipikus példát, amin mi is elgondolkodtunk.

Sasok hátán Mordorba

A szintén generációs sarokkőnek számító Tolkien-eposzban Zsákos Frodó vállalta magára, hogy a Középföldét fenyegető főgonosz, Szauron nagyhatalmú varázstárgyát, az Egy Gyűrűt elpusztítsa. Mivel erre csak a Szauron földjén, Mordorban van esély, a Gyűrűt el kellett vinni oda, miközben társainak a gonosz seregeit is le kellett győznie. Mikor Frodó végzett a feladatával, hatalmas óriás sasok kapják fel, hogy biztonságos helyre repítsék a hőst és társát. Az olvasók egy része ekkor elgondolkodott, nem lett volna egyszerűbb a sasok hátán elrepülni Mordorba?

Nemecsek halálos tüdőgyulladása

Molnár Ferenc klasszikusát, A Pál utcai fiúkat egy pár évvel ezelőtt tartott szavazáson az ország kedvenc regényévé választották. Nem véletlenül, hiszen a grundot védő fiúk bátorsága minden generációhoz tud szólni. Na, de hogy a főhős Nemecsek Ernő meghal a végén?! A grundért kellett feláldoznia magát? Biztos nem lehetett volna más játszóteret találni a környéken?

Kis herceg a sivatagban

Saint-Exupéry legismertebb könyvének, A kis hercegnek már az alapfelállása is idegesítő. Annyi sok érdekes és izgalmas helyre lepottyanthatott volna a távoli kis utazó a földön. Városok, tengerpart, dzsungel, miért pont a sivatagban kellett földet érnie? Ja, hogy úgy nincs regény. Értjük.

Elfogy az öreg halász hala hazafele menet

Az öreg halásznak hosszú küzdelem után csak sikerült elejteni a tengeren a hatalmas halat Hemingway örökzöld művében. A szívünk szakadt meg, hogy a történet szerint a hazafele úton megették a cápák. Valahogy igazán megmenekülhetett volna a nemes zsákmány, ha az író is úgy akarja.

Nyilas Misi reskontója

Nyilas Misi a Légy jó mindhalálig főhőse, írója Móricz Zsigmond. Az ártatlan Nyilas Misi a debreceni kollégium diákja, aki egy kis keresetért suli mellett felolvas a vak Pósalaky bácsinak. Az öreg őt kéri meg, hogy tegye meg a későbbi nyertes számait a lottón. A nyertes szelvényt azonban a fiú elhagyja. Mennyi sok galibától megkímélte volna magát Misi, ha Pósalaky bácsinak be meri ezt vallani!

Ti is voltatok úgy, hogy másképpen folytattátok volna kedvenc könyveitek történetét?

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2014 május 21.
 
A gyűrűlidércek 5 perc alatt levadászták volna. Szauron figyelő tekintete elől sem tudott volna elbújni.

Hány és hányan vannak olyan felnőttek, akik annyira komolyan vesznek egy játékot, hogy belehalnak, pedig tüdőgyulladásuk sincs?

Akkor is lett volna regény, ha városba érkezik, csak másról szólna.

Ha megmenekült volna a zsákmány, akkor Hemingway sem ismerte volna a halászok életét, s a Nobel-díjas író helyett a Júlia füzetek egyik szerzője lenne, vagy "Így írtuk volna mi" címmel írt volna cikket.

Teccett volna akkor élni... :)
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XA szív vége - Teakiadó