AjánlóKönyv

J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Mi értelme van kiadni befejezetlen elbeszélés-töredékeket, egymásnak gyakran ellentmondó történetszilánkokat? 

Mi értelme az olvasók elé tárni egy kivételes méretű írói képzelet életre szóló munkájának rémületes bőségű jegyzetanyagát - főleg ha tudjuk, a szerző nemcsak világa aprólékos, részlet-gazdag kialakítására, de a méltó formába öntésre is mindenkor nagy hangsúlyt helyezett? Ha úgy tudjuk, maga e részleteket soha nem tárta volna így, töredékeiben elénk?

A hobbit, A Gyûrûk Ura és A szilmarilok olvasói ismét belemerülhetnek J. R. R. Tolkien világába. Ebben a kötetben olyan történeteket gyûjtött össze Christopher Tolkien, amelyeket édesapja ugyan nem fejezett be, de eléggé kidolgozott ahhoz, hogy érdekesek legyenek az olvasók számára.

A regék átölelik Középfölde három nagy korszakát - az elsõ korból Tuor és Húrin legendája, a másodikból Númenor leírása valamint Galadriel és Celeborn története, a harmadikból Isildur halála, Cirion és Eorl esküje és a Gyûrû utáni kutatás részletei találhatóak meg a kötetben.

Most különösen érdekfeszítõek lehetnek Az erebori kutatás részletei, A Fehér Tanácsról, a mágusokról (istarok) és a palantírokról szóló tanulmányok, hiszen Peter Jackson, A Gyûrûk Ura és A hobbit rendezõje ezeket is felhasználta filmje készítéséhez.

A könyv 2012-ben az Európa kiadó gondozásában jelent meg.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás