AjánlóKönyv

Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Korszerű mondókák kisbabáknak

Bár nyilván Varró Dani fia, Misike sem nő majd fel a régi, jól bevált mondókák ismerete nélkül, apukája jóvoltából ő és minden kisbaba korszerű mondókákat is hallgathat.

Korszerűeket, hiszen van bennük tévé távirányító, számítógép billentyűzet, kombidressz és csónaknyak, és persze lájkolás is. Ugyan érzésem szerint a mondókák egy része inkább szól felnőtteknek, mintsem kisbabáknak – időnként irónikus, gunyoros egy cseppet, érezhető, hogy a szülőséggel egy kortárs költő ember sem birkózik meg minden probléma nélkül. De pont ettől annyira emberi és vicces: már a magzatnak is mondhatunk belőle egy-egy versikét, mikor még odabent kucorog vagy az ultrahangon nem hajlandó megmutatni, mije van.

Varró Dani humorára jellemző, hogy a könyvben megbúvó könyvjelzőn is található egy mondóka, ahogy a könyv borítójának hátoldalán is. A következő darab gyorsan kedvencem lett.

Szakirodalom-tanulmányozgató

Kisbabám, te sokszor sírsz.
Mit ír erről Dr. Sears?

Fel-felébredsz éjjelente.
Mit szól ehhez Czeizel Endre?

Megéhezni jókor szoktál?
Csekkoljuk le Dr. Spocknál!

Fejed lágya vajon benő?
Mit mond erről Ranschburg Jenő?

Mért van az, hogy ez a gyerek
állandóan nyekerg itt?
Kérdezzük meg Vekerdyt!

Persze, ahogy az minden jó mondókáskönyvhöz illik, a versikékhez instrukciók is tartoznak, a fenti opuszt például „aggodalmaskodva kell mondogatni”. De minden alkalomra és apropóra találhatunk benne mondókát: elfoglalt kisbabáknak, nevelő célzatú dögönyözéshez, lábpuszilgatáshoz, számítógép mellől nyugtatgatáshoz, és arra az esetre is, ha végképp nem bírnánk magunkkal. Kendős és babakocsis babák, nyáladzó, böfögő és nyígó utódok sem maradnak Varró Dani-sorok nélkül.

A humoros, bár olykor döccenős rímekkel operáló verseket Maros Krisztina finom, elbűvölő, olykor egész oldalas, máskor a másik oldalra is játékosan átnyúló illusztrációi egészítik ki.

Ajánlom minden kisbabás szülőnek, ha csak verselni szeretnének a gyereknek és akkor is, ha egy jó öblös nevetésre vágynak egy-egy megterhelő és embert próbáló nap után.

(Manó Könyvek, 2010)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás