AjánlóTábor

Családi tábor - szülő klub

Lelki egészségre nevelő program az Összjátékkal

A családsegítő és gyermekjóléti intézmények gyakran találkoznak problémás családokkal munkájuk során. Ezek egy részénél a gondok fő forrása az, hogy a szülőknek a problémáik megoldásához nincs használható mintájuk eredeti családjukból, vagy kifejezetten negatív hatások érték őket gyermekkorukban. Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

Ha a szülőknek nincsenek mintáik a családon belüli problémák megoldására, akkor gyakran elégtelennek bizonyulnak a konfliktuskezelési technikáik, kevésbé tudják kialakítani a közös nyelvet gyermekeikkel, nehézségek adódnak az érzelmek kölcsönös kifejezésében, a családi szabályok, feladatok, az egészséges életmód kialakításában.

Segítséget azonban ritkán kérnek ezek a családok. Egyrészt, mert anyagilag nem engedhetik meg maguknak, másrészt pedig tartanak is attól, hogy negatívan ítélik meg őket, vagy túlzottan beavatkozhatnak életükbe.

2011 nyarán az Összjáték Alapítvány egy TÁMOP pályázat keretében nyaralást szervezett problémás családok részére, pszichológus és családterapeuta bevonásával. Szeptembertől a résztvevők számára szülőklub keretein belül folytatódtak a találkozások. A program megvalósítói eredményeikről a következőket mondták el:

A bizalom kiépítésének és a közös élménygyűjtésnek volt eszköze a családi tábor, amely különösen hatékony és eredményes korrekciós lehetőséget teremtett a résztvevők számára. A nyaralás keretein belül természetes körülmények között, számtalan élethelyzet kínált lehetőséget a pozitív változások beindítására, új, eredményes megoldások kipróbálására.

Sokszínű program segítségével megismerkedhettek a résztvevők (gyerekek és felnőttek) egymással, a szabadidő közös és hasznos eltöltésének lehetőségeivel, az együttélés örömeivel és nehézségeivel, megfogalmazódhattak azok a témakörök, amelyek aztán év közben feldolgozásra kerültek.

Fontos volt számunkra, hogy a táborozás ideje alatt is a szülők kezében maradjon a gyermekekkel kapcsolatos mindenfajta felelősség. A szülői kompetencia megerősítése, s nem a gyengítése volt a célunk. 

A tábort követően rendszeres találkozásokon követtük az érintett családok életét a szülőkkel való rendszeres csoporttalálkozókon. Folytattuk a tapasztalatcserét, a megoldási módszerek kimunkálásának lehetőségét, a szülői kompetencia erősítését.

A szülőcsoportok

A foglalkozásokon nemcsak a hasonló élethelyzetekben levő emberek szolidaritása, összetartozása, támogatása jelent meg, hanem az aktuális, napi problémák megoldásainak lehetősége is. A résztvevők indirekt módon segítséget kaptak abban, hogy rálátásuk legyen saját kapcsolataikra, kommunikációs mintáikra, jobban megértsék a saját, illetve családtagjaik működését, s ha szükséges, képesek legyenek meghozni azokat a változásokat, amelyek révén hatékonyabban tudjanak együttműködni. 

A találkozások céljai között szerepeltek még:

1. A szülők támogatása nehéz élethelyzetben
2. Lelki épségük megőrzése
3. Feszültségeik, szorongásaik felszínre hozása, oldása
4. Visszajelzések adása, kapása
5. Megoldáskeresés valós problémáihoz
6. Tapasztalatcsere

Fontosnak tartottuk a szülői szerep mellett a házastársi kapcsolat erősítését is. A rendszeres találkozások, a közös beszélgetések következtében a csoport egymást támogató közösséggé formálódott, amelybe beletartoztak az alapítvány munkatársai is. A szülőcsoport foglalkozásai alatt a gyermekfelügyeletet is megoldottuk az intézményben dolgozó családgondozók segítségével, akik szakszerűen foglalkoztak azokkal a gyerekekkel, akiknek szülei a csoportfoglalkozásainkon vettek részt.


A „Lelki egészségre nevelő program családi tábor és szülőcsoport foglalkozások keretén belül” elnevezésű projektet az Összjáték Alapítvány az Európai Unió támogatásával valósította meg, a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0407 azonosító számú ESZA pályázat keretében.
Az Összjáték Alapítvány munkatársai, a program megvalósítói Horváth Magdolna, Radnay Gábor és Urbán Szabolcs voltak.
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó