Család

Megvan, hány éves gyerek anyjának lenni a legnehezebb

Kiderült, hogy az általános iskola felső tagozata viseli meg a leginkább az édesanyákat. Ebben az időszakban – a 11 és 14 év közötti életkor – rengeteg hormonális, fizikai és kognitív változás történik, ami az anya számára is komoly stresszforrást jelent.

Népszerű tévhit, hogy a gyerek első néhány éve a legnehezebb az anya számára, amikor még a csemete állandó gondoskodásra szorul, ahogyan azt is hiszik, hogy a túlzott önállóságra vágyó 15-18 éves fiatal okozza a legtöbb problémát a családban. Ez azonban tévedés. Az anyák a gyerek 11. és 14. születésnapja között gyakran számolnak be ürességről és szorongásról, míg a gyerek csecsemő- és felnőttkora a legkedvezőbb időszak a szülő számára ebből a szempontból, a túlnyomó többség ilyenkor a legboldogabb.

Az Arizona State University kutatói 2200 anyát vizsgáltak, akik többnyire magasan képzettek voltak, és gyerekeik életkora a csecsemőkor és a felnőttkor között mozgott. A szakembereket az érdekelte, milyen hatással van az anyákra a gyerekeik életkori sajátossága, fejlődése.

Kiderült, hogy a legtöbb stressz a gyerekkel kapcsolatban a felső-középosztálybeli szülőket éri, a gyerek 11 és 14 éves kora között. Ez az az időszak, amikor a kiskamasz már nem kisgyerek többé, és igyekszik minél nagyobb önállóságra szert tenni. Emiatt az anya gyakran magányos, elhanyagoltnak érzi magát, és szorong.

A kutatás a Developmental Psychology című szaklapban került publikálásra.

 


 

A Kölöknet ajánlja

Megvan, miért viselkednek felelőtlenül a tinik

Ha a tinédzser tetoválást akar...

Hova tűnt a gyerekünk? – Gondolatok a kamaszokról

Kinek a kezében van a döntés? Tippek kamasz fiúk neveléséhez

 

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás