Életmód

Tévhitek a gyermekbetegségekkel kapcsolatban

Kétségtelen, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, és hajlamos minden olyan orvosi javaslatot figyelmen kívül hagyni, ami ugyan pillanatnyilag fájdalmas is lehet – mint például a fájós fül felszúrása –, ám hosszabb távon a gyermek egészségét szolgálja. Mi az, ami valóság, mi az, ami mítosz, esetleg féligazság?

Nem szabad a gyerek fájós fülét felszúrni, mert utána majd újra minden egyes fülfájásnál fel kell, vége-hossza nem lesz a fülfelszúrásnak

A középfülgyulladás általában felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. A betegség gyanúja esetén mindenképpen keressék fel gyermekorvosukat, illetve kérjék fül-orr-gégész szakorvos segítségét! Ha a fül-orr- gégész azt mondja, hogy fel kell szúrni, azt jobb megengedni, mert genny került a dobüregbe. Ez nyomja kifelé a dobhártyát. Ha megengedjük, hogy felszúrják, akkor perforálnak rá egy apró lyukat ott, ahol nincsenek hallóidegek. Így nem sértenek semmit. Ha viszont nem engedjük meg, hogy felszúrják, a genny úgyis utat tör magának. Ha kifelé tör utat, akkor egy olyan helyen is kiszabadulhat a dobhártyán, ahol hallóideg van, s ez halláscsökkenéssel jár. Ez még mindig a jobbik eset, mert az agy felé, befelé is utat törhet, akkor jön az agyhártyagyulladás.

Ha lázas a gyerek, antibiotikum kell neki

Nem biztos. Vírusfertőzésre nem kell antibiotikum. Ha megfelelő lázcsillapítás mellett is visszatér a láz, 2 és fél-3 nap után is, akkor vissza kell vinni az orvoshoz, mert fennáll a felülfertőződés lehetősége. Akkor már lehet, hogy antibiotikum kell neki. Az viszont fontos, hogy az antibiotikum szedését akkor sem szabad abbahagyni, ha jobban van a gyerek. Csak az orvos által előírt gyógyszert és az általa előírt adagban és ideig kell szedni.

 

 

Ha a gyerek manduláját ki kell venni, egy füst alatt mind a kettőt el kell távolítani

Egyáltalán nem biztos. Gyakori középfül-gyulladás, sűrűn előforduló felső légúti betegségek, horkolás, halláscsökkenés jelezheti, hogy ki kell venni az orrmandulát. A garatmandula viszont nagy szűrő. Ha gócként szerepel valamilyen, az egész szervezetet érintő betegségben, vagy gyakori tüszős mandulagyulladás lép fel, akkor ki kell venni. Ez már nem gyakorlat.

Ha lázas, jól be kell takarni, fel kell öltöztetni, nehogy még jobban megfázzon

Nem így van. Ki kell takarni, könnyű pizsamába kell öltöztetni a lázas beteget. Így tudja leadni a teste a hőt és könnyebben lemegy a láza.

A beteg gyereket ágyban kell tartani

Ez sem feltétlenül igaz. A bágyadt, erőtlen gyerek úgyis ágyban marad. A pihenés gyógyulást jelent. Ha van egy kis ereje úgyis járkál, mozog. Nem kell kötelezni az ágyban fekvésre. Lázasan viszont nem mehet levegőre.

Ha hány, gyorsan meg kell itatni, ki ne száradjon

Téves. Hányáscsillapítót kell neki adni szájon át vagy kúp formában. Ha benne marad a szájon át adott szer, akkor egy félóra múlva óvatosan, kortyonként igyon. Ha még nem kapott gyógyszert, 10-15 perc után kaphat apró kortyokban folyadékot.

A hasmenésben szenvedő gyerek bármit ehet, ha már jobban van

A diéta betartásának fontos eleme a tejmentes étrend (vajat sem szabad fogyasztania). A hasmenés alatt ugyanis a bélbolyhok száma csökkenhet, így nehezebb megemészteni a tejet és a tejtermékeket. Ez akár egy újabb hasmenést eredményezhet, ezért kell óvatosnak lenni.

A kötőhártya-gyulladást pár nap alatt meggyógyítja a rendszeres kamillateás lemosás

Sokszor ez nem elég. Kiegészítésként alkalmazható, de a szemcseppre szinte mindig szükség van.

Ha van az ismeretségi, rokoni körben fertőző, például himlős gyerek, el kell vinni hozzá az egészségest, hadd essen át ő is a fertőzésen

Régen divat volt, ma már inkább oltást kapnak a gyerekek, úgyhogy ez a trend múlóban van. Nem túl jó ötlet odavinni, csak azért, hogy beteg legyen. A skarlátból pedig akár komoly probléma is lehet. Ha már himlős lett, a rázókeverék enyhíti a viszketést, gyógyítja a kis hólyagokat. A bárányhimlő kezelése módosult. Ma már nem adunk rázókeveréket, mert alatta elindulhat a felülfertőződés. Inkább belülről csillapítjuk a viszketést antihisztaminnal. Kívülről lehetőleg semmi ne érje a hólyagokat, se rázókeverék, se hintőpor. Maximum Betadin oldattal kezeljük. Régen azt is tiltották, hogy víz érje a gyereket, ma már ez sincs így: ugyan nem ajánljuk a fürdést, viszont nyugodtan zuhanyozhat.

Már hőemelkedésnél is adjunk lázcsillapító szirupot, megelőzésképpen, nehogy magasra szökjön a gyerek láza

38-nál adjunk esetleg 37,8-nál; azért hogy ne menjen feljebb a test hőmérséklete.

Ha beteg a gyerek, adjunk emelt dózisú multivitamint, mert attól gyorsabban gyógyul

Kaphatja, de nem mindegyiket. Egy dologra azonban nagyon kell figyelni: ha vasat is tartalmaz a készítmény, meg kell vonni, mert a vas a baktériumokat és a vírusokat is táplálja. Így hátráltathatja a gyógyulást.

A homloküreg-, arcüreggyulladástól szenvedő gyerek arcát melegíteni kell

Igen, de csak láztalan állapotban lehet így segíteni. Az mindegy, hogy ehhez infralámpát, meleg sót vagy melegítőpárnát használunk.

 

 


 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: életmód

Kölöknet hozzászólás

aláírás