Iskola

"Ez a törvénymódosítás nem a gyerekek érdekeit, hanem a kormányzati spórolást szolgálja"

Elfogadta az országgyűlés a testnevelési szigorítást bevezető törvénymódosítást – írja a Szülői Hang Közössége Facebook bejegyzésében. Egy fontos részben sikerült a közösség által benyújtott petíció segítségével enyhíteni a törvényen: a versenyszerűen sportolók továbbra is megkaphatják a heti 2 testnevelésóra-kedvezményt, amennyiben a testnevelésóra a nulladik, első vagy utolsó tanóra. Sajnos az iskolai sportkörökben és a nem versenyszerű sportban résztvevők számára, valamint a néptáncolók esetében megszűnik a kedvezmény.

Csupán részeredményt tudott elérni a petíciójával a közösség, hiszen eredetileg a versenysportolóktól is elvették volna a lehetőséget, de a többség számára a kormány döntése következtében:

a jövő tanévtől megnehezedik a délutáni rendszeres sport, ami várhatóan a választék csökkenéséhez is vezet.

Az elfogadott törvénymódosítás szövege itt olvasható (34. §), a testnevelési szigorítás törlésére vonatkozó ellenzéki módosító indítványt 132 nem, 50 igen, és 1 tartózkodás mellett utasította el a Parlament.

Némileg sikerült enyhíteni a szigort

Az elmúlt hetekben a Szülői Hang Közösség a gyerek- és családellenes változtatás ellen kampányolt; bár a törvénymódosítást teljesen megakadályozni nem tudták, mégis fontos eredmény, hogy legalább némileg sikerült enyhíteni a szigort, ami több tízezer családnak jelent segítséget - bár tudjuk, hogy ez nem segít a többségnek, akik nem versenyszerűen szeretnének sportolni. Kampányuk révén sikerült sokak figyelmét felhívni a problémákra; ennek köszönhetően több mint 20 sajtómegjelenés volt a témában, közösségi médiás bejegyzéseik pedig összesen több mint negyedmillió megjelenést értek el. Írtak az országos sportági szövetségeknek, az Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Diáksport Szövetségnek, és többször is írtak az országgyűlési képviselőknek is. Mint írták: „Természetesen nem lehetünk elégedettek, ugyanakkor a közös erőfeszítésnek volt eredménye is”.

Visszaélésekre hivatkozás

A Szülői Hang Közösség tájékoztatása szerint: A kormányzat újabb indoklást (34. §) nyújtott be, melyben a felmentésekkel való visszaélésekre hivatkozik. Nem új dolog ez, korábban is előfordult, hogy a központosítási döntéseket a visszaélésekre hivatkozva vezették be, miközben ezekről részletes adatokat nem tesznek közzé. Lett volna lehetőség arra, hogy az esetleges visszaéléseket visszaszorítsák és ne a jóhiszemű családokat büntessék, de erre kísérletet sem tettek, miközben diákok és a családok valódi problémáira meg sem próbál érdemi választ adni a kormányzat.

   Különösen nehéz lesz azokban az iskolákban, ahol nincs elegendő tornaterem, és eddig az iskola alternatív módokon oldotta meg a mindennapos testnevelést a heti két óra kedvezmény felhasználásával.

Ez a törvénymódosítás nem a gyerekek érdekeit, hanem a kormányzati spórolást szolgálja, sok délutáni sportolási lehetőség meg fog szűnni – írták.

Forrás
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás