Iskola

Kiderült: ennyien hagyták el a pedagógusi pályát a státusztörvény miatt

"A baloldal és a szakszervezetek részéről egyre radikálisabb és irreálisan túlzó számok jelentek meg arról, hogy mennyi pedagógus hiányzik az oktatásból. Összevissza dobálóztak számokkal, mindig eggyel nagyobbat mondott be valaki" - nyilatkozta Rétvári Bence államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
 

1% nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá

   Zökkenőmentesen folytatódhat a tanév. A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta. Elmaradt tehát a felmondási hullám, amire a baloldal és a szakszervezetek hónapok óta biztatták a tanárokat. Az előre beharangozott öt-tízezres számnak a töredéke se hagyta el a pályát, összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá. Viszont szeptember 16. óta, azaz három hét alatt 460 új pedagógus kezdte meg a tanítást állami iskolában, akik már az új életpályatörvény szerint létesítettek új jogviszonyt. És ez a szám hétről hétre emelkedik. Köszönjük a 99 százléknak, hogy nem ült fel a rémhíreknek, és továbbra is az egyik legszebb és legnehezebb hivatást gyakorolja, gyermekeinket neveli".

- nyilatkozta Rétvári Bence a lapnak.

Arról korábbi cikkünkben írtunk, hogy a tárca és a szakszervezetek számadatai köszönőviszonyban sincsenek egymással, és az is aggasztó a PSZ elnökének legutóbbi nyilatkozata szerint, hogy miként kaphatunk pontos képet a pedagógushiányról  jövőben, ugyanis októbertől az Oktatási Hivatal honlapján már nem közölnek adatokat a betöltetlen pedagógusi állásokról.

Arra a kérdésre, hogy milyen előnyöket jelent az új jogállás a tanároknak, Rétvári az újságíró kérdésére ezt válaszolta:

    Ez az új törvény a tanárokra lett szabva, az ő megbecsültségüket szolgálja. Másrészt az új törvény teremti meg a béremelés alapjait. Ezenfelül csökken a tanárok óraszáma az eddigi 22-26 tanóráról fix heti 24 tanórára. Növekszik ugyanakkor a szabadnapok száma 46-ról 50-re. Több idő marad a tanításra, mert az adminisztrációs terhek többségét, háromféle minősítést és önértékelést, illetve a pedagógus I. fokozatban levők portfólió készítési kötelezettségét eltörli az új törvény. Megszűnnek a pályakezdőket és fiatalokat hátrányosan érintő bérszabályok, így a fiatal tanárok közül többen lépnek és maradnak a pályán a fizetés miatt".


Rétvári Bencével készült interjú teljes terjedelemben magyarnemzet.hu-n olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás