Oviblog

5 hamis insta-mami életkép, amitől nem csoda, ha rosszul érzed magad

Habár az Instagramos jelenlét, – akárcsak a Facebookos – igen hamar képes beépülni a mindennapjainkba, egy percre sem volna szabad megfeledkeznünk arról, hogy az online térben való időtöltésünk igazából köszönőviszonyban sincs a képernyőn kívül zajló életünkkel.


Nehéz ezt észben tartani, főként úgy, hogy az utóbbi években szülőként egyre inkább élvezhettük a közösségi felületek áldásos oldalát: nevezetesen azt, hogy otthon babázó, vagy kisgyerekes anyaként, apaként könnyen juthattunk hasznos információhoz a különféle témákra „szakosodott” úgynevezett insta-mamiktól, akik nem csak hogy betekintést engednek nap mint nap a privát életükbe, hanem akár jó tanácsokkal, segítséggel is ellátnak bennünket – legyünk a szülőségben teljesen kezdők, vagy akár haladók.

Magam is számtalan olyan édesanyát ismerek, akik aktívan követnek az Instagramon más, rendszeresen posztoló anyukákat, ezáltal pedig alaposan „influálódnak” is ebben a mesterséges térben, mind pozitív, mind pedig negatív értelemben. Mert hogy ezek a kis mikroközösségek a számtalan pozitív hozadékon kívül bizony negatív hatással is lehetnek a szülőkre, ha nem figyelnek oda, mennyiben térnek el ezek a bejegyzések, posztok, élő bejelentkezések a színtiszta valóságtól.

A következőkben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy érdemes átgondoltan és a lehető legkörültekintőbben megválasztani azokat az Instagram profilokat, – legyenek hazaiak, vagy épp külföldiek, – amelyeket követünk, mert sokszor könnyedén ráakadhatunk köztük olyan tartalomra, ami erősen torzítja a valóságot.

Mutatunk öt olyan árulkodó jelet, aminek nem szabad bedőlni, hiszen az ilyen torzítások által könnyen eshetünk abba a hibába, hogy csorbát szenved a saját önértékelésünk.

# A mindig tökéletes külső

Ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy a legfelkapottabb celeb, vagy más tartalomgyártó influenszerek egész nap úgy tündökölnek, mint abban a pár percben, amit láttatnak magukról? Egész biztos, hogy ők sem tökéletes hajkoronával, talpig puccba vágva, gyönyörű sminkkel csoszognak ki reggel a konyhába, miután éjjel legalább háromszor keltek fel az épp rosszul alvó óvodáshoz, vagy a fogzó kisgyermekhez. Persze nagyon fontos, hogy anyaként egy átlagos napon is jól érezd magad a bőrödben, mégsem hihető és valószínű az, hogy ez minden nap megadatik. Ezért, ha csak olyan anyukákat követsz az Instagramon, akik sosem mutatják meg az életük nem túl napos oldalát, kezdj el gyanakodni és keress inkább életszerűbb tartalmakat.

# A mindig makulátlan háttér

Egy olyan otthonban, ahol kisgyerek él, kizárt, hogy állandóan katonás rend uralkoldjon a polcokon, hogy mindig el legyen pakolva a mosatlan, vagy hogy sosem száradjanak ruhák a háttérben, vagy hogy egytelen legó-kocka se heverjen a szőnyeg közepén. Nyilván ügyes anyukára-apukára vall, ha a rendetlenségben is némileg fel lehet azért fedezni egy kis rendet, de ha újra és újra csak bemutatótermi lakás köszön vissza a posztok hátteréből, az azért igen hiteltelen.

# A mindig mosolygó, tökéletes család

Soha egy fotó, amin a gyerekek nem tökéletes pózban és jól megválogatott outfitben feszítenek a kamera előtt, vagy egy olyan, amin nem mosolyog állandóan mindenki? Minimum furcsa, ha mindig csak a tökéletességet láttatja valaki a követőivel. Mert hát az élet sajnos nem csak rózsaszín lufiból újra és újra kiszóródó konfetti-zápor. Épp ezért jó lenne, ha a nagyközönség inkább az olyan embereket követné és tartaná jó példának (ha már úgyis elkerülhetetlen, hogy az online térből gyűjtsenek példaképet maguknak), akik nem félnek megmutatni a változatosságot. Azt, hogy vannak nagyon jó, de nagyon elbénázott pillanatok is: mint például egy családi fotózás, ami dupla annyi időt vesz igénybe az épp síró, nyafogó, szaladgáló, éhes stb. gyerekek miatt.

# A folyton trendi időtöltések

A legjobb játszótérre mentünk, a legmenőbb gyerekes programra, a legújabb étterembe, a leglegleglegleggyerekbarátabb szállásra evör. Érzitek, hogy túl sok a „leg”, igaz? Az Instagram egyébként kiváló színtere lehetne ilyen téren is a hasznos információcserének, mégis sokszor tolódik el abba az irányba, hogy csak a legtrendibb és legfelkapottabb eseményeket sikerül láttatni rajta. Ezáltal pedig sokszor háttérbe szorulnak azok a valóban családbarát, közösség kovácsoló események, rendezvények, helyszínek, amik jóval több figyelmet érdemelnének. Egy szó, mint száz: jól teszed, ha olyan insta-mamikat is kedvelsz, akik átlagosabb időtöltéseket is bemutatnak az oldalukon.

# Az állandóan változatos és egészséges táplálkozás

A mai világban nettó hazugságnak számít, ha valaki csak azt mutatja meg, hogy a „jobb” napokon milyen finomságokkal kényezteti magát és a családját. Persze sokszor az ilyen támogatott promócióktól pörög fel igazán egy influenszer oldala, de ezt is lehet okosan és túlzóan is csinálni. Nem biztos, hogy követhető példa, vagy mindenki számára elérhető ugyanis az egyoldalúan bemutatott életstílus, ami mondjuk egy gyerekes háztartásban zajló étkezéseket mutatja be. Mert valljuk be, rendkívül életszerűtlen, hogy egy átlag magyar anyuka vagy apuka minden nap menő bisztróban reggelizzen, ebédeljen és vacsorázzon – főleg a csemetéje társaságában, vagy hogy rendszeresen frissességtől kicsattanó ételt rendeljen, ami még a kiszállítás után 20 perccel is gőzölög, netalán kizárólag egészséges alapanyagokból készült ételt tegyen a gyereke elé tízóraira.

Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy kinek az életére kíváncsi a virtuális térben, vagy kinek a tanácsait fogadja meg legkönnyebben, mégis érdemes néha egy kis online-takarítást végezni az Instagram profilunkban, és ha úgy látjuk, hogy valakinek a tartalma rossz érzést kelt bennünk, minél hamarabb leállítani a követését.

Ti milyen jó példákat tudtok ajánlani egymásnak? Mik azok a témák, trendek, topikok, amik mentén elkezdtek követni valakit? Írjátok meg kommentben!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás