Szülő- és gyereknevelés

5 jel, hogy a gyerek ADHD-val küzd: hogy segíthetsz neki?

Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar: mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?


Mivel a gyerekek többé-kevésbé mind kis örökmozgók, így nehéz különbséget tenni, hogy koncentrációjukkal vannak-e problémák, vagy egyszerűen csak nagyobb mozgásigényük van az átlagnál. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a gyermek ADHD-val küzd, és szülőként hogyan segíthetsz neki?

Bár a figyelemzavar és a túlzott mozgásigény gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat, csak abban az esetben lehet betegségről beszélni, ha ezek a tünetek meghaladnak egy bizonyos értéket, valamint ha nagymértékben megnehezítik a gyerek mindennapi boldogulását, ami a tanulásban, a beilleszkedésben és a társas kapcsolatok kialakításában jelenthet akadályt. 

Mi az az ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az Attention Deficit Hyperactivity Disorder, rövidítve ADHD egy veleszületett neurológia rendellenesség, amelynek több fő tünete van a gyerekeknél: gond van a figyelemmel, azaz nem képesek hosszan egy dologra koncentrálni, jellemző rájuk a hirtelen, impulzív, gyakran agresszív viselkedés, túlságosan nagy a mozgásigényük, és állandóan pörögnek, illetve a szabályok, utasítások betartását nagyon nehezen viselik, emiatt pedig a környezetük "rossz gyermekeknek" tartja őket. 

A cikk teljes egészében a femina.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás