Szülő- és gyereknevelés

Egyre több a depressziós kamasz: a járvány miatt minden harmadik érintett

Az elmúlt két év történései a kamaszok lelki egészségére sem voltak jó hatással. A következő jelekből ismerheted fel, ha tinédzser gyereked depresszióval küzd.


A koronavírus járvány két éve a tizenéveseket talán még jobban megviselte, mint a felnőtteket. A magány, a bezártság, az anyagi és egészségügyi bizonytalanság, az összezártság és az ebből eredő családi feszültségek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek és a kamaszok között soha nem látott mértékben jelentkeztek a depressziós tünetek. Hazánkban is tele lettek a gyermekpszichiátriai osztályok, 2021 novemberében a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia közleményt adott ki arról, hogy ötször annyi páciensük van, mint korábban, és kapacitásuk végére értek. Elrettentő példaként egy olyan gyerek estét hozták fel, akit, miután bebizonyosodott, hogy Covid-fertőzött, a szülei három hétre elszigeteltek a család többi tagjától. A gyermek a végén a pszichiátrián kötött ki.

A helyzet világszerte hasonló. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) jelentése szerint a tengerentúlon jelenleg a tizenévesek 37 százaléka szenved valamilyen mentális rendellenességtől, mint például depresszió, szorongás vagy étkezési zavarok.

A depresszió tünetei kamaszkorban

Öröm az ürömben, hogy a kamaszok depressziója jól kezelhető. Problémát jelent azonban, hogy a szülők nehezen veszik észre a tüneteket, mert nem tudják, mi az, ami még belefér a normális életkori sajátosságok közé. A Mayo Clinic ezért egy rövid videót tett közzé a gyakori tünetekről, amelyekről minden szülőnek érdemes tudnia, akinek a családjában kis- vagy nagykamasz él.

Felnőttek esetében a depresszió tipikus tünetei a szomorúság, az üresség és a reménytelenség érzése, kamaszoknál azonban inkább az ingerlékenység, házsártosság és az elszigetelődés jellemző. Mivel ezek az egészségesen fejlődő tizenévesek esetében sem ritkák, a szülőknek főleg a viselkedés hirtelen változása kell, hogy feltűnjön. A videóban megszólal Dr. Marcie Billings gyermekorvos, aki szerint a következő viselkedésformák kelthetnek aggodalmat a szülőkben:

  • A fiatal felhagy a régi szokásaival. Például régebben szeretett a barátaival eljárni, most pedig állandóan otthon ül
  • Romlanak az osztályzatai
  • Nehézséget okoznak számára a mindennapi élet rutinfeladatai
  • Folyamatosan fáradt
  • Alvásproblémái vannak
  • Étkezési zavarok jelentkeznek nála
  • Hirtelen súlynövekedés vagy súlycsökkenés, ami nem magyarázható a testi fejlődésével

Mivel a kamaszkori depressziót általában valamilyen konkrét körülmény váltja ki, érdemes utánanézni, nem éri-e a gyereket az utóbbi időszakban valamilyen megrázkódtatás. Az iskolai zaklatás, a kortársnyomás vagy a tanulmányokkal kapcsolatos súlyos megfelelési kényszer könnyen okozhatja a fent felsorolt tüneteket. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni.

 

Forrás: Scarymommy.com

  

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás