Szülő- és gyereknevelés

Mit üzen a mese? Mit képviselnek a szereplők, a főszereplők és a mellékszereplők?

A magyar népmesék világnapja alkalmából

Mesék, népmesék, életmesék – olyan képek, szimbólumok, amivel a saját életünk is szebbé, érthetőbbé válik

 

meseolvasasBenedek Elek – magyar népmese gyűjtő-, és mesemondó újságíró  –  születésének évfordulója, szeptember 30.-a, a magyar népmese világnapja…de nekünk ennél sokkal többről szól ez a nap. A mesét sokan csak a gyerekek „eledeleként” emlegetik és csak este kerül elő – ha előkerül – az altatáskor, pedig a mese ennél sokkal többre képes. Olyan érzelmi szálakat tud mozgatni, mellyel komoly lelki elakadások is elmozdíthatóak a felnőttek és a gyerekek lelkében egyaránt. Erről és hasonlóan érdes lelki folyamatokról beszélgettünk Polus Enikő mentálhigiénés szakértőnkkel, a napokban megjelenő – Életünk mellékszereplői című – könyve kapcsán is.

A sárkányok,  a királylányok, az elhagyott üvegcipellők, de a hamuba sült pogácsák is jelen vannak a mindennapi életünkben, és nem csak a gyermekeinkében.

A mesék a gyermekek és a felnőttek életében is nagy szerepet játszanak

A gyermekvilágban másképp jelennek meg a szimbólumok, mint a felnőttek életében.

A felnőtt élettörténetében egy munkatárs gesztusában, egy bolti eladó mosolyában, egy régi ismerőssel való találkozás emlékezésében. Érzéseket kelt bennünk és álmodozni kezdünk, elkezdjük  megsimogatni a kicsi énünket. A belső, kicsi gyermek meséi, népmesei szimbólumai előjönnek.

Ez lehet annak a megértése is, hogy most épp miért vár rám olyan nehéz feladat, miért kell kiállnom a három próbát a sötét erdőben.

Ennek a lelki segítő mechanizmusa a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt azonos gyökérből táplálkozik, természetesen a jelentés tartalmak mások.

Az élettörténetek is mesék, nem azért mert nem igazak, hanem azért mert a saját átélésünk alapján mondjuk el Őket, és ez így van jól.

megelevenedo meseMegerősítő mese, életmese

Egy kis gyerek miért meséli el 10x is, hogy Ő mekkorát esett és mekkora seb lett a lábán, de már annyira nem fáj és nem is sírt annyira? Mert minden egyes elmeséléssel újrakeretezi a történetét, egyre hősiesebb és boldogabb lesz, megerősödik az önbizalma.

Vagy nézzétek meg amikor idősebb, érdes arcú, kezű nagymamák, dédmamák, nagypapák, dédpapák mesélnek, a gyerekek tátott szájjal hallgatják Őket, mert a mesének ereje van, összekapcsolja Őket. A történelmünk, a mindennapi életünk, a hagyományaink mind a mesékben megtalálhatóak.

A cikk teljes egészében a felelosszulokiskolaja.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás