Szülő- és gyereknevelés

Nem mindegy, hogy a baba nézelődés közben mire figyel! Összefügg a későbbi szókincsével!

Tudomány - Később nagyobb szókinccsel rendelkeznek azok a babák, akik öt hónaposan inkább az arcokat és nem pedig a személytelen tárgyakat, például az autókat vagy a mobiltelefonokat nézik.
 

Nem is gondolnánk, hogy babák mennyi vizuális tapasztalattal rendelkeznek még mielőtt mutogatnának, kúsznának vagy járnának. Ám még a babák esetében is vannak különbségek, ami a vizuális ingereket illeti: egyes csecsemők inkább emberi arcokat nézegetnek szívesen, más csecsemők inkább az élettelen tárgyakat figyelik meg jobban. Akár emberi arcokat, akár élettelen tárgyakat bámulnak a babák, nem titkolt céljuk, hogy azokból tanuljanak, és a maguk módján tapasztalatokat vonjanak le. Egy friss svéd kutatás, amely a babák figyelmét vizsgálta, arra jutott, hogy nem is igazán az otthoni környezet és a viselkedés az, ami befolyásolja a fókuszpreferenciát, hanem sokkal inkább a gének felelősek azért.

Hogyan folyt a vizsgálat?

A svéd tudományos megfigyelést egy ikerkutatási program keretében végezték, amelyben több mint 500 egypetéjű és kétpetéjű ikert követtek nyomon. A gyerekek tekintetét gyermekbarát szemkövetővel mérték. 

Mire jutott a vizsgálat?

Kiderült, hogy a genetikailag egypetéjű ikrek tekintetpreferenciái jobban hasonlítottak egymáshoz, mint a kétpetéjű ikreké. Ha például egy egypetéjű iker elsősorban az élettelen tárgyakat nézte, nagy valószínűséggel a testvérük is ugyanezt a preferenciát mutatta. A kétpetéjű ikreknél viszont, akiknek átlagosan csak 50 százalékban azonosak a génjeik, a tekintetpreferenciák kevésbé voltak hasonlóak.

EZ IS ÉRDEKELHET: "A gyerek már mindenhol járt, lovagolni, úszni, akupunktúrán, de a logopédusnál még nem" - Mikor forduljunk logopédus szakemberhez?

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy az arcok fokozott nézése az élettelen tárgyakkal szemben öt hónapos korban összefüggött a nagyobb szókinccsel a második életévben.

Ez alátámasztja azt a nézetet, hogy kapcsolat van a korai tekintetpreferenciák és a későbbi nyelvi fejlődés között. A fiúk és a lányok között nem találtak különbséget a tekintetpreferenciák gyakoriságában.

A "Infants’ looking preferences for social versus non-social objects reflect genetic variation" című tanulmány a "Nature Human Behaviour" című folyóiratban jelent meg.

Fotó: Getty Images
– via –

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás