Szülő- és gyereknevelés

Normális dolog, hogy egy nagyszülő pénzt kér azért, mert vigyáz az unokájára?

A legtöbb nagyszülő szívesen vigyáz az unokájára és segít amiben tud – ők a szülők egyik legfőbb támogatói. De normális dolog az, ha mindezért pénzt kérnek?


Egy 18 hónapos gyermek édesanyja nemrég arról írt a Redditen, hogy a nagymama szívesen vigyáz unokájára heti egyszer. Nemrégiben azonban a szülők egy esküvőre voltak hivatalosak, és amikor megkérték a nagymamát, hogy vigyázzon az unokára, csak pluszpénzért vállalta volna. Az édesanya a Reddit olvasóit kérdezte arról, hogy ez normális-e.

“Az anyukám pénzt kért azért, hogy vigyázzon a lányomra egy estére, amíg a férjemmel egy esküvőre megyünk” – írta u/PeppermintOil a Redditen. “Nálunk maradt éjszakára, és felajánlotta, hogy gondoskodik az esetleges éjszakai ébredésekről (a babám átalussza az éjszakát).”

“Talán csak hálásnak kellene lennem, hogy egyáltalán van valaki, aki vigyáz a lányomra” – folytatta az édesanya. “Csak meglepődtem, hogy mást is felszámolna nekünk, minthogy elviszi vacsorázni… A babám nagyon aranyos és könnyed 18 hónapos”.

Az édesanya tudni akarta, hogy ez normális dolog-e. A bejegyzéséhez több mint 300 hozzászólás érkezett, amelyek között igen eltérő vélemények voltak. A hozzászólások rávilágítanak arra, hogy a helyzet mennyire kényes lehet, bár a top komment inkább a gúnyolódásra, mint a tartalomra támaszkodik.

“’Nagyon aranyos’, haha” – írta egy felhasználó az édesanya utolsó sorára utalva. “Ha csúnya baba volt, akkor a nagyi vádjai teljesen jogosak”.

Mások konstruktívabban fogalmaztak. “Sok nagyszülő ingyen bébiszitterkedik; ez azonban nem jog, hanem kiváltság, hogy ilyen támogatást kapnak. Úgy tűnik, mintha már most is ingyen adna neked az idejéből, de úgy érzi, hogy az éjszakai munka olyasmi, amit kevésbé szívesen csinál ingyen.” – írja az egyik hozzászóló.

Más felhasználók sem kapnak ingyenes bébiszitter szolgáltatásokat, így együttéreznek az édesanyával. De végső soron megértik a nagyszülők oldalát. 

“Az anyukám nem fog ingyen vigyázni a 6 éves gyermekemre. Soha nem vigyázott rá, és soha nem is fog. Azt kívánom, bárcsak támogatóbb anyám lenne? Persze. Elismerem, hogy nem az anyám felelőssége vigyázni a gyerekemre? Teljesen.” – válaszolta egy személy.

“Anyukám azt mondta nekem, amikor gyerekeim születtek: ‘Te választottad őket. Nem az én felelősségem, hogy gondoskodjak róluk’, amiben teljesen igaza volt. Soha nem feltételeztem, hogy azért, mert ő nagyszülő, neki kell vigyáznia rájuk. Vigyázott valaha is rájuk? Csak vészhelyzetben. Voltak nála éjszakára? Nem. A gyerekeim azt hiszik, hogy a legjobb nagymamájuk van? Igen” – írta egy másik hozzászóló.

Bár a szakértők szerint a nagyszülők gyakran elutasítják a kifizetést, ez nem túlzó elvárás. A nagyszülő időt és energiát áldoz arra, hogy segítsen. Ha mégis visszautasítják a készpénzt, a szakértők azt javasolják, hogy más módon, például vacsora főzésével vagy autómosással kompenzáljuk őket. Akárhogy is, győződj meg róla, hogy a nagyszülők tudják, hogy nagyra értékelitek őket.

Mi a te véleményed? Normális dolog, hogy egy nagyszülő pénzt kér azért, mert vigyáz az unokájára?

Forrás: parents.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás