Szülő- és gyereknevelés

Soha nem mond nemet a gyerekeinek: „Nem mondom, hogy gyere le onnan – itt van, amit helyette használok, csodákat művelt a gyerekeimnél”

Az édesanya azt mondja, soha nem mond nemet a gyerekeinek: „Nem mondom, hogy gyere le onnan – ezeket a kifejezéseket használom helyette, és az én gyerekeimmel csodákat művelt”.


Kelly Medina Enos egy TikTok videóban magyarázta el gyengéd nevelési módszerét, aminek lényege, hogy soha nem mond nemet, ugyanakkor más szavakkal helyettesítette az olyan kifejezéseket, mint: „gyere le onnan”, és azt mondja, ez a változtatás hatalmas segítséget jelentett a családjának.”

„Próbálkozhatsz például, valami ilyesmivel: Rendben, a padlóra, kérlek. Ennek pozitívabb hangzása van, mintha azt mondanánk, hogy „szállj le onnan” – tanácsolta az édesanya.

„Vagy megpróbálhatod ezt: Hogy fogsz lejutni onnan? Így a gyereked elgondolkodik majd: a csodába is, hogy fogok lejutni innen?” – folyatta.

Ha pedig a gyerek még mindig nem akar lemászni, Kelly a következőt tanácsolja: „Kérd meg, hogy válasszon: lejön egyedül, vagy szeretné, ha segítenél neki? Ha a te gyereked is olyan, mint az enyém, akkor valószínűleg azt mondja majd, hogy lejön egyedül. A kisgyerekek már csak ilyenek.”

Az édesanya ugyanakkor azt tanácsolja, ha a gyerek „krónikus mászó”, érdemes befektetni valamibe, amin biztonságosan mászkálhat. „Bármi megfelel, amire biztonságosan felmászhatnak. Ilyenkor átirányíthatod őket. Sokszor teljesen egyértelmű, hogy egyszerűen csak mászni akarnak, és folyamatosan ezt csinálják. Hiába mondod nekik, hogy jöjjenek le, ők csak folytatják.”

„Az átirányítás ebben az esetben abszolút kulcsfontosságú. Ilyenkor például azt mondom: Nem engedhetem meg, hogy felmássz arra a dobozra, mert nem biztonságos. Ha mászni akarsz, elővehetem a mászókádat. Szeretnéd, hogy elővegyem a mászókádat? És ha legközelebb mászkálni akarsz, szólj, hogy a mászókát kéred, és előveszem” – magyarázta.

„Így nem akadályozod meg őket abban, hogy azt csinálják, amit egyértelműen élveznek, hanem csak átirányítod őket, és megmondod nekik, hol tehetik ezt meg biztonságos környezetben” – tette hozzá.

A cikk forrása: twice.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás