Szülő- és gyereknevelés

Ünnepi készülődés gyerekekkel

Az adventi időszak tökéletes arra, hogy ráhangolódjunk az ünnepekre. Ha a készülődés időben elkezdődik, akkor elkerülhető a kapkodás és az ingerült kimerülés.


Érdemes szakítani az elvárásokkal

Érdemes pontosan megtervezni, hogy milyen feladatokat kell elvégezni az adventi időszakban. Továbbá célszerű szakítani az elvárásokkal, nem kell a tökéletességre törekedni, hiszen nagy valószínűséggel senki sem fog arra emlékezni pár év múlva, hogy a mostani karácsony alkalmával tökéletes volt-e az asztali dekoráció vagy éppen az ajándékok csomagolása. Érdemes bevonni a családtagokat is a készülődésbe. Számos olyan feladat van, amit a gyerekek is szívesen elvégeznek. Például a lakás díszítése is tökéletes közös családi program lehet.

Érdemes listát készíteni, és a rajta szereplő feladatokhoz időbeosztást összeállítani. Ezt követően már csak arra kell törekedni, hogy a napi feladatok el legyenek végezve. A megfelelő listával kényelmes és stresszmentes lehet a készülődés. Nem kell amiatt aggódni, hogy a rohanásban valami kimarad, vagy nem készülnek el a legfontosabb feladatok.

A mézeskalács sütése sem maradhat el

Kikerül az adventi koszorú és a karácsonyi abrosz az asztalra, felkerülnek a cserépharangok a lakás különböző pontjaira, és természetesen a gyermekek óvodai és iskolai alkotásai is helyet kapnak. Könnyen lehet, hogy az adventi időszakban a gyerkőcök további alkotások készítéséhez is kedvet kapnak, így évről évre bővül a gyűjtemény.

Természetesen az adventi időszakban a mézeskalács sütése sem maradhat el, amelyben az egészen kicsik is tudnak segédkezni. A legkisebbek is szeretnek mézeskalácsot türelmesen igazgatni és a konyhában sertepertélni. A nagyobbak a tészta gyúrásában és nyújtásában is segíthetnek. A hangulat fokozható azzal, ha karácsonyi zene szól a háttérben. A karácsonyfa beszerzése is kiváló közös családi program. A kisgyerekek imádják, ha nagy a fa, ha egészen a plafonig ér.  

Az adventi naptárnak is fontos szerepe van 

Az ajándékkészítést is érdemes a gyerkőcökkel közösen megvalósítani. A nagyszülők, nagybácsik, nagynénik és keresztszülők biztosan jobban örülnek egy olyan ajándéknak, amelyet a gyerkőc készített, mint egy olyannak, amit boltban vásároltak. Sok-sok olyan ajándék van, amit a kicsik is el tudnak készíteni. Például rajzolhatnak, üveget festhetnek vagy hajtogathatnak valami különlegeset.

Természetesen az adventi naptárnak is fontos szerepe van ebben az időszakban, segít a gyerkőcök számára számolni a napokat, hiszen a kicsik napról napra várják a csoda közeledtét. Amikor véget ér az örömteli várakozás, egy pillanatra megáll az idő, és a szentestén a család minden tagja magába szívja az ünnep csodáját, hangulatát és illatát.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás