Szülő- és gyereknevelés

Mesés hangulatban, impozáns világító lampionok között sétálgathatunk az Állatkertben, a gyerekeket a 116 éves körhinta várja

Március 18-tól április 21-ig, azaz öt teljes héten át minden este várja a látogatókat a Tavaszi lampionvarázs a Budapesti Állatkertben. Egészen pontosan az Állatkert területének egy részén, amely a műemléki körhinta melletti kapun át közelíthető meg. A bejáratot a márciusi időszakban 18 órakor, az áprilisi estéken pedig 18:30-kor nyitják meg, és egészen 22 óráig lehet a helyszínen tartózkodni.

A lampionvarázs legfontosabb látnivalói természetesen maguk a lampionok, lampionművészeti alkotások, amelyekből több százat mutatnak be, gyakran összetett kompozíciókká állítva össze. A lampionok segítségével az alkotók változatos témákat jelenítenek meg.

A legtöbb lampionfigura valamilyen „fénylény”, azaz állatokat, növényeket, mitológiai lényeket ábrázol.

Akad közöttük tigris, lepke, különféle madarak és hüllők, óriáspanda, gorilla, az ember által kipusztított állatokat képviselő erszényes farkas, őstatu, de egy egész sarkvidéki tájat megelevenítő jegesmedvés, illetve a tenger élővilágát megidéző halas, rájás, medúzás összeállítás is.

A híres cseréphadsereg katonái is megjelennek a lampionokon

A lampionok egy részén a kínai civilizáció jellegzetes motívumai jelennek meg, annál is inkább, mivel maga a lampionművészet is kínai eredetű. Az itt látható lampionok szintén kínai lampionművészek alkotásai. A két legnagyobb, jó tízméteres lampion egy-egy sárkányt ábrázol, amely fontos jelkép a kínai kultúrában. Ráadásul most aktuális is, hiszen a február 10-i holdújévvel a hagyományos kínai kalendárium szerinti Sárkány éve vette kezdetét. Mindezeken felül akadnak a lampionok között az első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Qin-Shi Huangdi) cseréphadseregének katonáit megjelenítő alkotások is, ami annál inkább érdekes, mivel ezeket a világhírű terrakotta szobrokat egyszínűnek ismerjük, holott eredetileg festettek, színesek voltak, ahogyan színesek az őket ábrázoló lampion figurák is.

A kínai művészek által készített lampionok között olyanok is vannak, amelyek más kultúrák világát idézik. Ilyen például az óegyiptomi, piramisokat és szfinxet ábrázoló kompozíció, a keleti szláv kultúrából ismerős Fagy apó (Gyed moroz) és Hópelyhecske (Sznyegurocska) alakjai, vagy éppen Vincent van Gogh Váza tizenkét napraforgóval című, a lampionművészet eszközeivel megjelenített festménye.

Lampionvarázs mellett állatos látnivalók is várják a gyerekeket

A lampionok mellett állatos látnivalók is várják az lampionvarázsra érkezőket. Az Állatkertnek ugyanis ebben a zónájában vannak a háziállatok, köztük a magyar tarkamarha, a mangalica sertés, a gyimesi racka juh, a kameruni juh és a kameruni törpekecske, a hucul ló, a szamár, illetve a baromfiudvar lakói. De itt élnek az alpakák és a tevék is. A területen látható állatok közül többnél épp a tavaszi időszakban várható gyermekáldás, sőt, az első kecskegidák már meg is születtek, így a közönség ezeket a jövevényeket is láthatja esténként. Emellett a Tavaszi lampionvarázs időszakában a cápákat, rájákat, különféle rajhalakat és más tengeri állatokat bemutató Cápasuli is nyitva lesz minden este, egészen 21:30-ig.

Üzemben a 116 éves nosztalgia körhinta

Az ugyanitt található Vurstli-zóna játékai is minden este üzemelnek, így a lampionvarázsra érkező látogatók az 1908 óta működő Schäftner-féle falovas-hintós körhintára, két másik nosztalgia körhintára, a törpekerékre, sőt még a gyerekek körében különösen népszerű kisvasútra is felülhetnek. A szervezők minden péntek, szombat és vasárnap este gasztronómia élményekkel is készülnek, többek között a kenyérlángost és különféle réteseket is meg lehet kóstolni.

A Tavaszi lampionvarázsról további információk az Állatkert weboldalán olvashatók.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás