Szülő- és gyereknevelés

13 kihagyhatatlan nyári élmény a Balaton körül gyerekkel!

Tartalmas programokat ajánlunk gyerekes családoknak, ha nem (csak) strandolni szeretnénk, hanem egy kis kimozdulásra is vágyunk.

1# Vizek háza élménypark, Balatonszéplak

Cím: 8609 Balatonszéplak-alsó, Vadkacsa utca (vonatállomással szemben)
Távolság Budapesttől: 109 kilométer
Itt írtunk róla bővebben + sok fotó: Bakancslistás vizes játszóteret mutatunk, ahonnan nem akarnak hazamenni a gyerekek!

Az új interaktív szabadidő-komplexumot bármely korosztályú gyereknek ajánlunk, sőt, tanúsítjuk, hogy apukák is villámgyorsan gyermekek lesznek itt újra, és ugyanúgy élvezik a vizeskedést, mint a kicsik. Az élménypark nem más, mint egy rendkívül látványos szabadtéri bemutatóterem, összességében mégis egy óriási vizes játszótérként értelmezhető.

2# Felsőörsi meseösvény

Cím: 8227 Felsőörs, Szabadság tér 2.
Távolság Budapesttől: 118 kilométer
Web link
Facebook link

Fotó: Felsőörsi Meseösvény

A Felsőörsi Meseösvény viszonylag új, 2022-ben jött létre, erdőn és egy völgyön át vezeti a kirándulókat. Amíg a gyerekek a mesék birodalmába csöppennek, a felnőttek a falu múltjába tehetnek felejthetetlen időutazást. Az interaktív meseösvény a Balatontól körülbelül 4 kilométerre található, öt állomást érint, és minden állomáson egy kinyitható meseládát rejt, amely a helyszínhez illő mesét és egy helyi kultúrtörténeti nevezetességet említ. A különleges kincskeresés tökéletes program a családok számára, amikor az időjárás nem kedvez a strandolásnak. És ami a lényeg, a gyerekek nagyokat mozognak a friss levegőn, és miközben a képzeletük szárnyal, játszva, észrevétlenül tanulnak.

3# Veszprémvölgyi kisvasút

Cím: 8200 Veszprém, Óváros tér, Állatkert Fejes-völgyi bejárata előtti parkoló
Távolság Budapesttől: 129 kilométer
Facebook link


Fotó: veszpremkukac.hu

Veszprém egyik mesés helyszínét, a Gulya-domb alatti szakaszt egy piros-sárga retró kisvonat színesíti, amely által 80 évet repülhetünk vissza az időben. Ez a felújított kisvonat őrzi az egykori veszprémi kisvasút és a vidámpark vidám emlékét. A kisvonatra a gyerekek felmászhatnak, a mozdonyban egy rövid leírás is olvasható a történetéről régi képekkel illusztrálva.

4# Fehérkő vára, Kereki

Cím: 8618 Kereki
Távolság Budapesttől: 124 kilométer
Itt írtunk róla bővebben + sok fotó: Szuperkönnyű túra gyerekkel, izgalmas várrom pazar kilátással


Fotó: Kölöknet

Fehérkő várának meglátogatását egy fél napos programra tervezhetjük, de akár egész napos családi program is kikerekíthető belőle, ugyanis a várhoz egészen közel esik a legkisebb gyerekeket lenyűgöző Kereki Dínó park. A várból szép kilátás nyílik a Balatonra.

5# Csákány-hegyi kilátó, Csopak

Cím: 8229 Csopak, Csopaki Csákány-hegyi kilátó
Távolság Budapesttől: 136 kilométer
Web link
Facebook link


Fotó: csopak.hu

Csopak 327 méter magas hegyén, a Csákány-hegyen található a Csákány-kilátó. Az új kilátótornyot 2015-ben avatták fel, tetejéről gyönyörű balatoni panoráma fogadja a Balaton szerelmeseit. A kilátóhoz a Csopakról induló, majd az erdőben folytatódó kék jelzésű túraútvonal is vezet. Az úton megfigyelhető a mészkövek kibillent rétegsora, amelyek a földrajzosabb beállítottságú, nagyobb gyermekek érdeklődését keltheti fel.

6# Xantus János Gömbkilátó

Cím: 8638 Balatonboglár, Kilátó u. 8
Távolság Budapesttől: 144 kilométer
Web link
Facebook link


Fotó: Kölöknet

A Balaton szintjétől mérve körülbelül 60 méter magas Várdombon álló Gömbkilátóból a tó felé különleges panoráma nyílik, közvetlenül mellette található a Várdombi kalandpark, ahol játszótér, falmászás, trambulin, kötélpálya áll a látogatók rendelkezésére. A dombról Zsuzsi kisvonattal is visszajuthatunk Lellére.

7# Balatonboglári lombkoronasétány

Cím: 8638 Balatonboglár, Kilátó u. 8
Távolság Budapesttől: 144 kilométer


Fotó: csodahelyek.hu / Kristóf Eszter

A lombkorona-tanösvények egészen különleges élményt, kalandot és izgalmat nyújtanak a gyerekek számára, mert a magasban, függőhídon sétálni nem mindennapi élmény. A sétányról gyönyörködni lehet a csillogó tükrű Balatonban és a vöröslő naplementében, ami maradandó emléke lehet a családnak. Nyomkeresés és természetismereti feladatok is várják itt a gyerekeket. Ha mégsem jutnánk el Balatonboglárra a nyáron, akkor sem kell bánkódni, mert a kora őszi hónapok is remek lehetőséget nyújtanak a családi élményre. Az erdők ilyenkor felveszik színes ruháikat, hogy hivalkodóan tetszeleghessenek az őket megbámulók előtt.

8# Zamárdi Kalandpark

Cím: 8621 Zamárdi, Siófoki út
Távolság Budapesttől: 112 kilométer
Web link
Facebook link


Fotó: Zamárdi Kalandpark

18 kalandpálya, több mint 200 akadály, gyerek csúszópálya, élménygőzös, Power Fan ugrótorony, vízidodzsem és labirintus várja a gyerekeket a Zamárdi Kalandparkban. Találkozhatunk a park kabalaszörnyével, Zamarral is. A kellemesen hűvös, zöld környezetben kis állatokat is megcsodálhatunk. Iskolás gyermekeknek kalandos, tananyagra épülő kincskeresésre is van lehetősége. Túl sok elemózsiát nem kell magunkkal vinni, mert finom a pizza.

9# Siófok Óriáskerék

Cím: 8600 Siófok, Petőfi stny. 3.
Távolság Budapesttől: 107 kilométer
Web link
Facebook link


Fotó: Kölöknet

Hazánkban ez az első hazai készítésű óriáskerék. A Balaton legszebb tájait: a völgyhidat, Badacsonyt, a Balaton-felvidéket, a Somogyi-dombságot, sőt a Tihanyi Apátságot, a Víztornyot, és természetesen szinte az egész Balatont megcsodálhatjuk a tetejéről.

10# Siófoki Szökőkút

Cím: 8600 Siófok, Petőfi stny. 3.
Távolság Budapesttől: 107 kilométer


Fotó: Kölöknet

A Rózsakert mellett található szökőkút a kánikulai forróságban reggeltől estig tele van pancsoló, szaladgáló, önfeledten játszadozó gyerekekkel. A program "ingyenes", ahogy a Balaton-parti kilátás is pazar. Mivel a vasúttól mintegy 10 perces sétára található a hely, a szomszéd településekről még át is lehet ide vonatozni, ha egy kis változásra vagyunk. Kössük össze egy fagyizással, a kisebb gyerekeknek hatalmas élmény lesz!

11# BalatoniBob Szabadidőpark, Balatonfűzfő

Cím: 8184 Balatonfűzfő, Uszoda u 2.
Távolság Budapesttől: 107 kilométer
Web link
Facebook link


Fotó:
BalatoniBob Szabadidőpark

Végigszáguldhatunk a Panorámapályán, illetve a kanyarokkal és 15 méter hosszú alagúttal tarkított Alagútpályán, megmászhatjuk a 15 méter magas kilátót, vagy kipróbálhatjuk az árnyékot adó fák ölelésében fekvő játszótér ingyenes játékfelhozatalát. Az ország leghosszabb olyan bobpályái találhatóak itt, amelyek egyedülálló módon sínre rögzítettek és 1,5 kilométeren keresztül futnak.

12# Balatonfüred Kiserdei játszótér

Cím: 8230 Balatonfüred, park utca
Távolság Budapesttől: 141 kilométer
Web link


Fotó:
Gyermekbolygó Magánóvoda

Helka és Kelén legendáját is megismerhetjük a balatonfüredi Kiserdő területén kialakított mesejátszótéren. Több nagymozgásos játékeszköz idézi fel a Balaton hullámait, a hálós mászókákról az erdők jutnak eszünkbe, a várkastély és a kéttornyos játszóházikó pedig Helka és Kelén találkozásának helyszínei. A hinta, homokzó, csúszda és a mászóka mellett több egyedi tervezésű játékot is kialakítottak. Összességében nagyon kedves, kellemes és igényes játszótér.        

13# Cseszneki vár

Cím: 9419 Csesznek
Távolság Veszprémtől: 34 kilométer
Itt írtunk róla bővebben + sok fotó: A vadregényes sziklaormon magasodó Cseszneki vár minden gyereket lenyűgöz
Web link


Fotó: Kölöknet

A Balaton északi partján nyaralva jó ötlet lehet meglátogatni a Cseszneki várat, ha nem túl jó az idő strandoláshoz. Kisebb és nagyobb gyerekeinknek egyaránt érdemes megmutatnunk a romvárat, kisebbeknek azért, mert lázba hozza őket a vár két titokzatos manószobrának megkeresése, nagyobbaknak azért mert a kiterjedt várrom bejárásával a magyar történelem viharos évszázadait tudjuk az érdeklődésük középpontjába állítani.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás