Szülő- és gyereknevelés

Ezt olvastátok ti 2023-ban! Témák, amikre a leginkább kíváncsiak voltatok az óévben

A 2023-as év tele volt fordulatokkal, vidám és bizakodásra okot adó, ugyanakkor szomorú és érthetetlen eseményekkel is, amelyekről igyekeztünk hírt adni. Összegyűjtöttük nektek a legolvasottab cikkeinket az óévből, hogy közösen átlapozzuk, mik történtek itthon és a nagyvilágban, egészen pontosan, melyek voltak azok a cikkeink, amelyek leginkább megragadták a figyelmeteket. Íme.

Az óév a státusztörvény elleni tiltakozás jegyében telt, végül minden szakmai érv és tiltakozás dacára a törvényt nyáron elfogadták. A pedagógusokat, szülőket, diákokat és az egész társadalmat érintő esemény felmondási hullámot generált, amiről rengeteg nyílt levél látott napvilágot, és amikről mi is folyamatosan beszámoltunk – ezek közül hoztunk most kettőt is.

Nagy számban olvastátok a Kölökneten annak a csalódott óvónéninek a levelét, aki még a státusztörvény kihirdetése előtt érezte úgy, hogy fel kell mondania, mint fogalmazott: "Sajnos legyőzött a rendszer, megtörtek, köszönöm szépen, én kiszálltam". Az ő érzései, az ő gondolatai sok óvónő kimondatlan gondolatai voltak.
Szintén nyílt levélben fogalmazta meg véleményét egy olyan extanár is, aki a státusztörvény kihirdetése után, ma már informatikusként dolgozik. Ő így ragadta meg a lényeget: "Borzasztó látni, hogy mennyire szétbarmolták az oktatást olyan hitvány alakok, akik nem értenek hozzá". Írása tűpontos látletet ad a hazai közoktatás állapotáról, véleményírását még annak is érdemes elolvasnia, aki nem pedagógusi vagy szülői minőségben talál rá cikkeinkre.

Szakértők a téma kapcsán már régóta megkongatták  a vészharangot: a rossz minőségű oktatás hatása nem most fog érződni azonnal, hanem tíz év múlva, Lannert Judit oktatáskutató szakértő továbbment, és ősszel úgy nyilatkozott: az oktatás bizonyos értelemben már összeomlott, csakhogy a társadalom jelentős része még nem veszi észre.

És miközben idehaza a közoktatás lehulló tégláit rakosgattuk egyenként a földre, csakhogy még mentsünk valamit közülük, a nagyvilágban is sokan érezték úgy, hogy személyes történetükkel meg kell nyílniuk a világ előtt. Egy idősödő édesanya őszinte vallomásában magyarázta el, hogy miért érzi azt, hogy 47 évvel ezelőtt jobb lett volna, ha sérült gyermekét nem hozza világra... A hölgy kendőzetlen őszinteséggel beszélt egy olyan tabutémáról, amit mi kihangosítottunk, mert hisszük, hogy időnként szólni kell az anyaság árnyoldaláról is.
2023 volt az az év, amikor elhunyt az első autizmussal diagnosztizált személy, és mint ahogy megszokhattátok tőlünk: majdnem minden héten hozunk nektek autizmussal, sajátos nevelési igénnyel kapcsolatos információkat, így ezt a cikket is fontosnak tartottuk leközölni. A konkrét ügy külön érdekessége volt, hogy annak idején még Kanner, a híres orvos diagnosztizálta az illetőt. (Ha esetleg nem tudnád, hogy ki az a Kanner, akkor azon szerencsések közé tartozol, akiknek egyáltalán semmi köze az autizmus spektrumzavarhoz). A cikkből még számos érdekesség, mindannyiunk számára levonható tanulság derül ki.

A Kölökneten időről időre foglalkozunk tudományos érdekeségekkel is közérthető formában. A legújabb tudományos felfedezések közül szívesen olvastátok a memóriával, memorizálással kapcsolatos cikkünket arról, ami hosszasan elgondolkodtat mindannyiunkat: hogyan lehetséges, hogy vannak dolgok, amiket egy életre megjegyzünk, míg más dolgokat azonnal elfelejtünk. Mint ahogyan arra is sokan kíváncsiak voltatok, hogy mi történik velünk, amikor az életből a halálba lépünk át, vajon azonnal megszűnünk létezni?

És hogy a végére egy igazán pozitív hírt tartogassunk és kellemes olvasásélménnyel zárjuk az óesztendőt, illetve indítsuk az újévet: a svédek köszöntésterápiával szeretnének segíteni a magányosságon. Ötletes kampányt eszelt ki egy svéd városka, hogy a lakói ne érezzék magukat egyedül. Velük együtt mi azt gondoljuk, hogy hasonló közösségépítő kampány nem csak a messzi északon, hanem nálunk idehaza is igazán jól tudna működni. Addig is, amíg ilyen közösségépítő ötletekről beszámolhatunk, kívánunk kellemes időtöltést az oldalunkon! Tartsatok velünk 2024-ben is, ha tanulással, oktatással, gyermekneveléssel, családdal, gyerekprogramokkal, tudományos érdekességekkel, színes hírekkel kapcsolatban olvasnátok szívesen – hiteles forrásból.

Keressetek bennünket a szülőket és pedagógusokat egyaránt tömörítő Kölöknet Társalgó csoportban, hogy kitárgyalhassuk az aktuális témákat.

BÚÉK!

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás